Έλαιο ρίγανης αντί για αντιβιοτικά

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την χρήση των αντιβιοτικών κατά την εκτροφή των ζώων και για τις επιδράσεις που έχουν αυτά στην υγεία των καταναλωτών. Οι καταναλωτές από την μεριά τους ζητούν όλο και περισσότερο κρέατα ελεύθερα από αντιβιοτικά και οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στην ζήτηση αυτή, παραπονούμενες όμως ότι δεν μπορούν να βρουν εύκολα τέτοια προϊόντα.

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Ενώ οι περισσότερες φάρμες, δίνουν στα ζώα που προορίζονται για σφαγή, συμβατικά αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, υπάρχει μια φάρμα στο Fredericksburg της Pennsylvania που ακολουθεί μια διαφορετική τακτική. Αντί για αντιβιοτικά, χορηγεί στα κοτόπουλα που εκτρέφει ένα μείγμα ελαίου ρίγανης και κανέλλας.

Η ρίγανη δεν είναι μόνο ένα μυρωδικό που μπαίνει συχνά στα πιάτα της μεσογειακής διατροφής, αλλά διαθέτει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το ριγανέλαιο (οριγανέλαιο) είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό που βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μολύνσεων, είναι αντιβακτηριδιακό, αντιικό, και αντιμυκητιασικό.

Πολλοί εκτροφείς ζώων που προορίζονται για σφαγή, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το ριγανέλαιο σαν εναλλακτική λύση των αντιβιοτικών. Η παραπάνω φάρμα για 3 χρόνια εμπλουτίζει την τροφή των ζώων με ριγανέλαιο και μικρές ποσότητες κανέλλας, και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, έχει αποτέλεσμα. Η κατάργηση των αντιβιοτικών έχει ωφελήσει σημαντικά την εταιρία καθώς τα οικονομικά της μεγέθη γνωρίζουν άνθηση.

Παράλληλα όμως οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι επειδή το ριγανέλαιο δεν γίνεται να αντικαταστήσει πλήρως τα αντιβιοτικά, εφαρμόζουν μια ιδιαίτερη διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων όταν αδειάσουν από τα ζώα, και τους αφήνουν 2-3 εβδομάδες κενούς ώστε να πεθάνουν όλα τα βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμοί που πιθανώς να υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ χρειάζεται να γίνουν ακόμη αρκετές μελέτες, φαίνεται ότι η αντιμικροβιακή δράση του οριγανέλαιου μπορεί να το κάνει ένα εναλλακτικό αντιμικροβιακό για τις φάρμες ζώων.

Όροι: 
Κατηγοριες: