Γνωρίζετε από τι κρέας φτιάχνεται το σουβλάκι;

Το δημοφιλέστερο φαγητό των Ελλήνων εξακολουθεί στις μέρες μας να είναι άγνωστο στους πολλούς, όσον αφορά το είδος του κρέατος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη πως τα σουβλάκια φτιάχνονται από οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα κομμάτια, και η διαδικασία παρασκευής είναι αρκετά αυτοματοποιημένη.

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Είτε πρόκειται για χοιρινά σουβλάκια, είτε για σουβλάκια κοτόπουλου, η παρασκευή τους είναι τυποποιημένη. Για μεν τα σουβλάκια κοτόπουλου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα, για δε τα χοιρινά σουβλάκια χρησιμοποιείται πανσέτα, σπανιότερα σπάλα.

Το ότι χρησιμοποιούνται λίγο έως πολύ τα ίδια, συγκεκριμένα κομμάτια κρέατος για τα σουβλάκια, ασφαλώς και δεν σημαίνει ότι είναι όλα τα ίδια. Τα σουβλάκια διαφέρουν ως προς την πρώτη ύλη, το ποσοστό λίπους, την επεξεργασία, το αν είναι χειροποίητα (έχει γίνει της μόδας τελευταία) ή όχι, το βάρος ανά μονάδα, κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κρέατα που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά λιπαρά και αυτό πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ’ όψιν. Εξαίρεση αποτελούν τα σουβλάκια από στήθος κοτόπουλου που περιέχουν ελάχιστο ποσοστό λίπους, και γι’ αυτό είναι ακριβότερα, αλλά και λιγότερο γευστικά.

Από τις ίδιες πρώτες ύλες, που όμως πρώτα έχουν κιμαδοποιηθεί, παρασκευάζονται και τα πάσης φύσης κεμπάπ και μπιφτέκια, που όμως μπορεί να περιέχουν και κομμάτια από μοσχάρι ή αρνί (σπανιότερα γιατί δεν συμφέρουν οικονομικά). Ο γύρος επίσης, είτε πρόκειται για χοιρινό είτε για κοτόπουλο, προέρχεται από τα ίδια κομμάτια, με έμφαση στα λιπαρά μέρη.

Αυτό που  θα πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε σουβλάκια και γενικά τέτοιου είδους προϊόντα, είναι το κατά πόσο είναι φρέσκα, και ανεκτής ποιότητας κρέατα. Ο χρυσός κανόνας σε αυτήν την περίπτωση, είναι να επιλέγουμε ένα μαγαζί που έχει μεγάλη κίνηση γιατί σε αυτό δύσκολα το κρέας θα παραμείνει πολύ καιρό στο ψυγείο. Ένας άλλος κανόνας που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ότι όταν το σουβλάκι είναι πολύ καρυκευμένο, μάλλον είναι ύποπτο. Το πολύ αλάτι και τα υπερβολικά μπαχαρικά, σκοπό έχουν να καλύψουν τις ατέλειες του κρέατος και ενδεχομένως τις δυσάρεστες μυρωδιές που έχει προκαλέσει η αλλοίωση.

Όροι: 
Κατηγοριες: