Οι πετσέτες της κουζίνας μπορεί να είναι ένα εκκολαπτήριο βακτηρίων

Θεωρούμε ότι τα πιθανότερα μέρη ανάπτυξης μικροβίων και μόλυνσης στην κουζίνα είναι ο πάγκος εργασίας και τα μαγειρικά σκεύη. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι και οι πετσέτες μπορεί να είναι ένας άλλος ένοχος που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.  

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022

Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού. Εκεί μαγειρεύουμε και, οι περισσότεροι, εκεί τρώμε και  μαζευόμαστε ως οικογένεια. Για πολλούς, είναι το κέντρο της καθημερινής ζωής αλλά, μπορεί επίσης να είναι μια θερμοκοιτίδα επικίνδυνων βακτηρίων για το νοικοκυριό. Οι βρώμικες πετσέτες της κουζίνας προσφέρουν ένα εξαιρετικό μέρος για να ευδοκιμήσουν επικίνδυνα παθογόνα, ειδικά όταν παραμένουν υγρές ή έρχονται σε επαφή με το κρέας. Η επανειλημμένη χρήση τους θα μπορούσε να θέσει την οικογένειά μας σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η συσσώρευση βακτηρίων μετρήθηκε σε 100 πετσέτες σε διάστημα ενός μήνα κατά τη διάρκεια ενός πειράματος από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μαυρικίου που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Georgia. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ανάπτυξη βακτηριδίων σε 49 πετσέτες και περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτές βρέθηκε θετικό σε κολοβακτηρίδια.

Η μελέτη έδειξε ότι το E.coli ήταν πιο πιθανό να αναπτυχθεί σε πετσέτες που είχαν παραμείνει υγρές, ενώ τα κολοβακτηρίδια και τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus (MRSA) ανιχνεύθηκαν σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε νοικοκυριά με μη χορτοφαγική δίαιτα. Βρέθηκε επίσης ότι οι πετσέτες στα σπίτια των μεγαλύτερων οικογενειών και εκείνων με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, είχαν υψηλότερα ποσοστά βακτηριολογικής ανάπτυξης. "Η μελέτη μας δείχνει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρέασαν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών κουζίνας", δήλωσε η Δρ Susheela Biranjia-Hurdoyal, από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου.

"Διαπιστώσαμε επίσης ότι η διατροφή, ο τύπος χρήσης και οι υγρές πετσέτες κουζίνας θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την προώθηση της ανάπτυξης των δυνητικών παθογόνων που ευθύνονται για δηλητηρίαση των τροφίμων".

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παρουσία του E.coli σε διάφορες πετσέτες στη μελέτη είναι πιθανό να προέρχεται από περιττωματική μόλυνση, υποδεικνύοντας ότι οι ανθυγιεινές πρακτικές στην κουζίνα είναι ευρέως διαδεδομένες.

Συνολικά, το 37% των πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα ανέπτυξαν μικρόβια, το 37% ήταν θετικό στα βακτήρια Enterococcus και το 14% στον Staphylococcus aureus. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση χάρτινου ρολού κουζίνας μιας χρήσης ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή. Τα κολοβακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ευρύ φάσμα προβλημάτων, από κράμπες στο στομάχι, πυρετό και έμετο σε πιο σοβαρές καταστάσεις όπως η πνευμονία και οι αναπνευστικές νόσοι. Τα βακτηρίδια Staphylococcus aureus μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και το σύνδρομο τοξικού σοκ.

Tips ασφάλειας

  • Κρατήστε τις πετσέτες στεγνές

Τα βακτήρια αγαπούν την υγρασία, και οι υγρές πετσέτες τα υποθάλπουν. Απλώστε τις ή κρεμάστε τις ώστε να μπορούν να στεγνώσουν ανάμεσα στις χρήσεις. Όσες έχουν νάιλον ή πολυεστέρα στη σύνθεσή τους στεγνώνουν γρηγορότερα από εκείνες που είναι 100% βαμβακερές.

  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικές πετσέτες για διαφορετικές δουλειές

Στη μελέτη, οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων ήταν πιο πιθανό να φέρουν επικίνδυνα βακτηρίδια, κάτι που σημαίνει ότι είναι καλύτερα να έχετε μια πετσέτα για τον καθαρισμό των επιφανειών και μια άλλη για να σκουπίζετε τα χέρια σας.  

  • Αλλάζετε τις πετσέτες σας συχνά εάν μοιράζεστε την κουζίνα με άλλους, ειδικά με ηλικιωμένους

Οι πετσέτες κουζίνας που μοιράζονταν οι μεγαλύτερες οικογένειες στο πείραμα ήταν πιο πιθανό να μολυνθούν, ειδικά αν αυτές οι οικογένειες είχαν παιδιά. Αλλάξτε τις συχνά εάν έχετε μια μεγάλη, κοινόχρηστη κουζίνα και ειδικά αν έχετε ηλικιωμένους στο σπίτι, καθώς είναι πιο επιρρεπείς στις μολύνσεις.

  • Προσέξτε ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε πετσέτες για να σκουπίζετε τα χέρια σας μετά την προετοιμασία κρεάτων.

Τα βακτηρίδια E. coli από τα έντερα των ζώων - ειδικά των αγελάδων, προβάτων και κατσικιών - μπορούν εύκολα να καταλήξουν σε ωμό κρέας όπως και σε μη παστεριωμένο γάλα ή τυρί. Έτσι, όταν χειρίζεστε αυτά τα τρόφιμα στην κουζίνα, είναι καλύτερο να αλλάξετε τις πετσέτες που χρησιμοποιείτε όταν τελειώσετε.

  • Η μυρωδιά είναι μια ένδειξη

Εάν υπάρχει μυρωδιά που προέρχεται από την πετσέτα, υπάρχουν μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται και πρέπει να απομακρυνθούν με το πλύσιμο. Καλό θα είναι επίσης να σιδερώνετε τις πετσέτες σε υψηλή θερμοκρασία, καθώς  η θερμότητα μπορεί να σκοτώσει οτιδήποτε δεν έχει αφαιρεθεί στο πλυντήριο.

  • Διασταυρούμενη μόλυνση

Το καλοκαίρι κυρίως που τα bbq’s και οι φρέσκιες σαλάτες έχουν την τιμητική τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τη διασταυρούμενη μόλυνση.  Προσέξετε ιδιαίτερα τι αγγίζετε και χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα και την προετοιμασία των τροφών.  Προσπαθήστε να «δουλεύετε» τα κρέατα με το ένα χέρι και να «βοηθάτε» με το άλλο, ρίχνοντας π.χ. λάδι, αλατοπίπερο κλπ. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά το μαγείρεμα είναι να προετοιμάσετε πρώτα όλα τα συστατικά σας. Πλένετε τα χέρια σας πάντα μετά από το κρέας για να πιάσετε κάτι άλλο όπως π.χ. λαχανικά και έχετε φρέσκες πετσέτες έτοιμες για το μαγείρεμα και το καθάρισμα. Συνήθως, το σαπούνι και το ζεστό νερό είναι αρκετό για να απαλλαγούμε από τα περισσότερα βακτηρίδια στην κουζίνα. Τέλος, πλένετε γρήγορα μετά τη χρήση τα μαγειρικά σκεύη και τα εργαλεία της κουζίνας αφού έχετε βάλει το ωμό κρέας να μαγειρευτεί, ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: