Τρόφιμα που νομίζατε ότι δεν μπορείτε να καταψύξετε

Κάθε χρόνο ξοδεύουμε τεράστια ποσά για τρόφιμα που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια. Εξοικονομήστε όχι μόνο χρήματα αλλά και χρόνο βάζοντας τις παρακάτω τροφές στην κατάψυξη, βοηθώντας τα παράλληλα να διατηρήσουν τη γεύση και τα σημαντικά τους θρεπτικά συστατικά. 

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022

Οι σεφ αλλά και όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι μπορούν να συμφωνήσουν ότι τα τρόφιμα κοστίζουν αρκετά στις μέρες μας, γι’αυτό καλό θα είναι να γνωρίσουμε καλύτερα το νέο μας καλό φίλο, τον καταψύκτη, που μπορεί να μας βοηθήσει να αποθηκεύσουμε εύκολα και κάποια τρόφιμα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι δεν μπορούμε, εξοικονομώντας παράλληλα αρκετά χρήματα. Εφοδιαστείτε με τα ειδικά σακουλάκια στα οποία μπορείτε να σημειώσετε και την ημερομηνία αποθήκευσης, διαχωρίστε τα τρόφιμα σε ρεαλιστικές μερίδες και ξεκινήστε άμεσα την οικονομία:

Κρασί

Καταψύξτε τυχόν υπολείμματα κρασιού σε θήκες για παγάκια και προσθέστε τα κατευθείαν στις μαγειρικές σας συνταγές.

Τυρί

Αλέστε και αποθηκεύστε το σε σακούλες καταψύκτη και χρησιμοποιήστε το στις πίτες ή τις πίτσες σας. Το τυρί μπορεί επίσης να καταψυχθεί στην αρχική του συσκευασία. Τα μαλακά τυριά και τα spreads θα διαρκέσουν μόνο έναν μήνα κατεψυγμένα, οπότε μπορεί να αξίζει τον κόπο να παγώσετε μόνο τα σκληρότερα τυριά, τα οποία θα διαρκέσουν έως έξι μήνες. Θυμηθείτε να τα ξεπαγώσετε στο ψυγείο μια νύχτα πριν τη χρήση.

Μαγειρεμένα ζυμαρικά και ρύζι

Αφήστε τα να κρυώσουν και μοιράστε τα σε μερίδες. Μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε ρίχνοντάς τους λίγο νερό και ζεσταίνοντάς τα στο φούρνο μικροκυμάτων, ή προσθέτοντάς τα κατευθείαν σε σούπες και μαγειρευτά κατσαρόλας.

Μπανάνες

Καταψύξτε ώριμες μπανάνες χωρίς τη φλούδα. Αποτελούν ένα νόστιμο παγωμένο υποκατάστατο παγωτού ειδικά αν προσθέσετε από πάνω λίγη σως σοκολάτας.

Αυγά

Είτε διαχωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια και καταψύξτε, είτε χτυπήστε τα ξεχωριστά και στη συνέχεια ρίξτε τα σε σακούλες καταψύκτη ή σε θήκες για παγάκια.

Ξηροί καρποί

Φυλάξτε τους για μέχρι και 8 μήνες σε πλαστικές, αεροστεγείς συσκευασίες και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς δεν ταγγίζουν τα έλαια που περιέχουν.

Φρέσκα βότανα

Ψιλοκόψτε και βάλτε τα σε παγοκύστες, καλύψτε τα με νερό και καταψύξτε τα (εκτός του βασιλικού).

Κέικ και ψωμί

Μην τα αφήσετε να μπαγιατέψουν, κόψτε τα σε φέτες και βάλτε τα στην κατάψυξη.

Πέστο

Μοιράστε το φρέσκο αρωματικό πέστο σας σε παγοθήκες και χρησιμοποιήστε το όποτε χρειαστεί

Βούτυρο

Πριν το καταψύξετε, μπορείτε είτε να το κόψετε σε κομμάτια με συγκεκριμένο βάρος για μεγαλύτερη ευκολία, είτε όλο μαζί. Δεν χρειάζεται καν να το ξεπαγώσετε όταν το χρησιμοποιήσετε, απλά το προσθέτετε στο πιάτο ή την κατσαρόλα.

Γάλα

Μπορεί να καταψυχθεί, αλλά μπορεί να αποκτήσει κόκκους, οπότε είναι καλύτερο για μαγείρεμα και ψήσιμο. Καταψύξτε το σε γυάλινο δοχείο ή σε παγοκύστες, αφήνοντας πάντα λίγο χώρο επειδή θα διασταλεί. Ξεπαγώστε το στο ψυγείο και ανακινήστε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε.

Κρεμμύδια – σκόρδα

Δεν χρειάζεται να πετάξετε το υπόλοιπο κρεμμύδι ή σκόρδο που δεν χρησιμοποιήσατε. Κόψτε το, βάλτε το σε σακούλα και καταψύξτε το. Μπορείτε να βάλετε στην κατάψυξη και ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου.

Αβοκάντο

Η κατάψυξη αλλάζει την υφή και τη συνοχή τους και δεν μπορούν να καταναλωθούν σε σάντουιτς ή σαλάτες. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα όταν θέλετε να φτιάξετε guacamole. Μπορείτε επίσης να τα κάνετε πουρέ χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού ή λάιμ πριν τα βάλετε στην κατάψυξη και θα διαρκέσουν έως και οκτώ μήνες

Σπιτική ζύμη μπισκότων

Χωρίστε την έτοιμη ζύμη σε μερίδες πάνω σε φύλλο ψησίματος και καταψύξτε. Στη συνέχεια μεταφέρετέ τα σε ειδική σακούλα και αφήστε τα στην κατάψυξη μέχρι να έρθει η στιγμή να ψήσετε και να απολαύσετε όσα θέλετε.

Ζωμός κοτόπουλου

Στην κατάψυξη μπορεί να διαρκέσει τέσσερις έως έξι μήνες. Απλά μην το αποθηκεύσετε σε οποιοδήποτε δοχείο αλλά μόνο στα ειδικά αεροστεγή και ασφαλή για κατάψυξη.

Πατατάκια

Και όμως, τα πατατάκια μπορούν να καταψυχθούν, ειδικά αν τα διατηρήσετε στην αρχική τους συσκευασία χωρίς να την ανοίξετε. Θα παραμείνουν φρέσκα μέχρι τρεις μήνες.

Αλεύρι

Μπορεί συνήθως να το αποθηκεύουμε στο ντουλάπι αλλά ίσως να είναι καλύτερο όταν το βάζουμε στον καταψύκτη . Τα κρύα συστατικά όταν χρησιμοποιούνται για ψήσιμο φύλλων ζύμης, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Σάλτσα ή πάστα ντομάτας

Συχνά μας περισσεύει σάλτσα ή πάστα ντομάτας. Μπορεί να διατηρηθεί κάλλιστα στην κατάψυξη με την προϋπόθεση ότι θα αποθηκευτεί σωστά. Δεν πρέπει να φυλάμε ποτέ τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε χάρτινες συσκευασίες γιατί μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση όταν ξεπαγώσουν. Μεταφέρετε τη σάλτσα στα ειδικά δοχεία για ασφαλή κατάψυξη.

Μαρμελάδα

Γεμίστε το παχύ γυάλινο βάζο με την αγαπημένη σας μαρμελάδα και βάλτε το στην κατάψυξη. Για να ξεπαγώσει, αφήστε την όλη τη νύχτα στο ψυγείο και απολαύστε την μέσα σε ένα χρόνο, καθώς μετά θα αρχίσει να χάνεται γεύση.

Χυμός εσπεριδοειδών

Επιστρατεύστε και πάλι τις παγοθήκες ή τις ειδικές πλαστικές σακούλες. Προσθέστε τους κύβους στο παγωμένο τσάι ή τα ροφήματά σας και χρησιμοποιήστε τους σε συνταγές που ζητούν χυμό λεμονιού ή εσπεριδοειδών.

Λαχανικά

Οι σαλάτες και τα λαχανικά χαλάνε αρκετά γρήγορα στο ψυγείο. Μπορείτε να καταψύξετε σε μικρές παρτίδες τα φύλλα που περίσσεψαν, ωμά ή αχνισμένα και να τα χρησιμοποιήσετε όχι φυσικά σε σαλάτες αλλά σε smoothies.

Σοκολάτα

Νομίζατε ότι δεν μπορείτε να καταψύξετε τη σοκολάτα επειδή θρυμματίζεται; Αν την αφήσετε να κρυώσει αργά, βάζοντας την στο ψυγείο αρκετές ώρες πριν τη μεταφέρετε στην κατάψυξη, τότε θα μπορέσει να διατηρηθεί για έως και έξι μήνες.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: