Κατεψυγμένα τρόφιμα: πολύ πιο υγιεινά από ό,τι νομίζουμε

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα είναι η εύκολη και οικονομική λύση για να μπορούμε να απολαμβάνουμε ορισμένα τρόφιμα όλο το χρόνο, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε περιοχές που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε κάποια αγορά. Μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή με βάση αυτά τα προϊόντα; Μας παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά όπως φρέσκα τρόφιμα;

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση κατεψυγμένων τροφίμων δεν μπορεί να είναι η βάση της διατροφής, σε αντίθεση με την διαδεδομένη άποψη, πολλά από τα προϊόντα που προέρχονται από τον καταψύκτη του σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα φρέσκα τρόφιμα. Πολλά κατεψυγμένα προϊόντα μας παρέχουν, σε αντίθεση με ό, τι νομίζουμε, πολλά περισσότερα οφέλη από ό, τι άλλα φρέσκα τρόφιμα με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Η κύρια διαφορά μεταξύ του φρέσκου τροφίμου και του κατεψυγμένα είναι ότι το δεύτερο έχει υποβληθεί σε μια μείωση της θερμοκρασίας που παράγει την κατάψυξη του κύριου συστατικού του, που είναι το νερό. Αυτό αυξάνει τη διάρκεια της ζωής του τροφίμου και  διασφαλίζει την μικροβιολογική του ποιότητα, ενώ, δύσκολα μεταβάλλει τις οργανοληπτικές τους ιδιότητες.  Αυτό σημαίνει, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα φυσικά κατεψυγμένα προϊόντα μπορούν να περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από ότι τα φρέσκα λαχανικά που βρίσκονται στο ψυγείο, δεδομένου ότι την στιγμή της συλλογής τους είχαν τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει, ότι όλα τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν τα ίδια. Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ δύο μεγάλων ομάδων τροφίμων: Πρώτον, τα φυσικά τρόφιμα, τα οποία είναι εκείνα που εντοπίζονται μόνο σε κατάψυξη μετά τη συγκομιδή τους (όπως το τυρί ή τα λαχανικά) ή τα λεγόμενα και «θυσιαζόμενα» τρόφιμα (όπως είναι το κρέας  και το ψάρι). Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν και προϊόντα όπως τα πράσινα φασόλια, τα προκομμένα κρεμμύδια, το στιφάδο λαχανικών και  τα φιλέτα ψαριών.

Άλλη ομάδα είναι τα λεγόμενα προμαγειρεμένα τρόφιμα και τα κατεψυγμένα παρασκευάσματα, δηλαδή τα προϊόντα που έχουν προηγουμένως μαγειρευτεί  και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο αγοραστής είναι να τα ζεστάνει πριν από την κατανάλωση. Αυτά τα τρόφιμα,  έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας, αλλά ταυτόχρονα και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι  πρόσθετα  συντηρητικά και θερμίδες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα  λαζάνια, οι προτηγανισμένες πατάτες και οι  κροκέτες.

Τα κατεψυγμένα λαχανικά έχουν το πλεονέκτημα ότι ήδη είναι καθαρά, ολόκληρα ή τεμαχισμένων και έτοιμα για μαγείρεμα. Επιπλέον, επειδή μεσολαβεί τόσο λίγο χρονικό διάστημα μεταξύ της συγκομιδής και της κατάψυξης, τα προϊόντα αυτά διατηρούν πολύ καλά τις θρεπτικές ιδιότητες των φρέσκων λαχανικών, ενώ οι βιταμίνες και ανόργανα συστατικά τους είναι ακόμη υψηλότερα. Για παράδειγμα, η ποσότητα της βιταμίνης C που παρέχει το φρέσκο ​​σπανάκι που καταναλώνεται εντός τριών ημερών από τη συγκομιδή του είναι χαμηλότερη από αυτή που  βρίσκεται στο κατεψυγμένο σπανάκι.

Αντίθετα, τα προμαγειρεμένα θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται μόνο σποραδικά, επειδή δεν έχουν επαρκή θρεπτικά χαρακτηριστικά λόγω της υπερβολικής ποσότητας που περιέχουν σε λίπη, πρόσθετα και σε αλάτι.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν πρέπει να καταψυχθούν εκ νέου τα ήδη αποψυγμένα τρόφιμα και ως εκ τούτου δεν πρέπει και να καταναλωθούν.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των τροφίμων που έχουν καταψυχθεί και εκείνων που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία βαθιάς κατάψυξης, η οποία είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα προϊόντα καταψύχονται πολύ γρήγορα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα βαθιά κατεψυγμένα τρόφιμα κατά τη στιγμή της αλιείας ή της συγκομιδή μπορεί να προσφέρουν διατροφική ποιότητα ανώτερη από εκείνη του νωπού προϊόντος που μπορεί να αγοραστεί στην αγορά. Επιπλέον, η ταχεία διαδικασία βαθιάς κατάψυξης αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και την απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των κατεψυγμένων προϊόντων, είναι η χαμηλή τιμή τους.  Το χαμηλότερο κόστος των κατεψυγμένων σε σύγκριση με τα φρέσκα προϊόντα έχει μια απλή εξήγηση:  τα τρόφιμα καταψύχονται σε περιόδους αφθονίας, έτσι ώστε η τιμή αγοράς τους να είναι πιο ανταγωνιστική.

Η επιλογή είναι δική σας…

Όροι: 
Κατηγοριες: