Ημερίδα για την αναγκαιότητα μείωσης πρόσληψης αλατιού διοργανώνεται στις 4 Νοεμβρίου

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά Ημερίδα που στοχεύει τόσο στην ευαισθητοποίηση όσο και στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αναγκαιότητα μείωσης της πρόσληψης αλατιού με βάση τα πρόσφατα παγκόσμια επιστημονικά ευρήματα και δεδομένα.

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί  από τον ΕΦΕΤ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ημερίδα που θα εξετάσει για πρώτη φορά το καίριο θέμα της πρόσληψης αλατιού.  Θα παρουσιαστούν όλα τα αποτελέσματα των νεότερων  επιστημονικών ερευνών και θα ενημερωθεί το κοινό για την αναγκαιότητα της μείωσης του αλατιού που χρησιμοποιείται στη καθημερινή ζωή. Επίσης, οι φορείς της εν λόγω Ημερίδας θα εξηγήσουν και θα παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα πεπραγμένα καθώς και τα μελλοντικά σχέδια, τις δράσεις και τους στόχους που έχουν θέσει,  με απώτερο σκοπό την επίτευξη της μείωσης πρόσληψης αλατιού από τους Έλληνες.

Είναι γνωστή η χρησιμότητα του αλατιού ως μέσο συντήρησης  των τροφίμων.  Στις μέρες μας όμως που η τεχνολογία μας προσφέρει διάφορες λύσεις στο χώρο της ασφάλειας των τροφίμων όπως π.χ. η ψύξη και η κατάψυξη, η αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για το σκοπό αυτό ελαχιστοποιείται.  Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εξέδωσε το 2012, σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος μείωσης του αλατιού  θα πρέπει να είναι για τους ενήλικες σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα από όλες τις τροφές. Μείωση πρέπει  θα σημειωθεί  στο αλάτι που προσλαμβάνουν  και τα παιδιά.

Η αυξημένη  κατανάλωση έχει αποδεδειγμένα συσχετιστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές ασθένειες.  Τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών  επιβεβαιώνουν ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δυστυχώς υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.  Για όλους αυτούς τους λόγους, κρίνεται απαραίτητη η σωστή ενημέρωση του Ελληνικού κοινού για το θέμα. 

Ειδικοί επιστήμονες και εξέχοντες ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό  θα παραστούν ως ομιλητές και μέσα από τις παρουσιάσεις των πρόσφατων επιστημονικών δεδομένων και εξελίξεων καθώς την συζήτηση με το κοινό, προσβλέπουν στην ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της αναγκαιότητας της μείωσης πρόσληψης αλατιού στη χώρα μας.

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: