Σταφίδα, παραδοσιακό προϊόν, αλλά και … Superfood!

Αγνό προϊόν της Ελληνικής γης , πλούσια σε διαιτητικές ίνες, υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, η σταφίδα κατατάσσεται στα «διαθρεπτικά» τρόφιμα (nutritious foods). Η ορθή χρήση της στην καθημερινή διατροφή βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης και της χοληστερόλης, στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020

Κατά την επεξεργασία της δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα, ενώ υποβάλλεται μόνο σε ξήρανση στον ήλιο, σε μέτριες θερμοκρασίες.

Πλούσια πηγή υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη την καθιστά κατάλληλη για έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης.

Το υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και φρουκτοολιγοσακχαριτών που περιέχει της προσδίδει πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα συστατικά αυτά λειτουργούν ως υπόστρωμα για τα ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και εμποδίζοντας παράλληλα τη βιοσύνθεση χοληστερόλης

Η σταφίδα διαθέτει επίσης  πολυφαινολικά συστατικά , όπως φλαβονοειδή, που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.  Επίσης οι πολυφαινόλες προστατεύουν την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, την LDL χοληστερόλη, από την οξείδωση και ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στην σταφίδα έχουν αντικαρκινική δράση στο παχύ έντερο και το στομάχι.

Παράλληλα ο αποξηραμένος αυτός καρπός αποτελεί πηγή βιταμινών αλλά και μετάλλων όπως σιδήρου, καλίου και ασβεστίου. Η περιεκτικότητα της σε λίπος και χοληστερόλη είναι χαμηλή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ξήρανση της σταφίδας, ακόμη και η μεταγενέστερη θέρμανση κατά το ψήσιμο π.χ. αρτοσκευασμάτων με σταφίδα δεν τις υποβαθμίζει διατροφικά, μια και η θετική της δράση στον οργανισμός μας δεν στηρίζεται στην παρουσία θερμοευαίσθητων βιταμινών, αλλά στην ισχυρή παρουσία αντιοξειδωτικών  και στη μεγάλη ποσότητα διαιτητικών ινών.

Η σταφίδα αποτελεί μια άριστη επιλογή για ένα υγιεινό σνακ, κατάλληλο για τον έλεγχο του βάρους και για τη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου.

Όροι: 
  • ΠΡΕΒΙΟΤΙΚA
  • ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
  • ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚA ΤΡΟΦΙΜΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: