Διατροφικές συνήθειες - σύμμαχοι στον προσωπικό μου αγώνα κατά της αγχώδους καταθλιπτικής διαταραχής.
Μάχομαι κι εγώ για πολλά χρόνια, όπως πολλοί άλλοι, κατά της ψυχικής αυτής διαταραχής, που κατακλύζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του σύγχρονου πληθυσμού. Μέσα από τις αλλαγές στις διατροφικές μου συνήθειες, παρατήρησα ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική μου υγεία. Θα ήθελα να τα μοιραστώ, όχι μόνο με όσους πάσχουν και συμπάσχουν αλλά και με εκείνους που θα ήθελαν κάτι καλύτερο για τον εαυτό τους.
Οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη, με επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2005. Από τότε, είμαι πάντα υπό φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβω ότι η διατροφή μου έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή μου. Μέσα από προσωπικές παρατηρήσεις στο πως αντιδρά ο οργανισμός μου μακροχρόνια στη διατροφή, κατέληξα να βάλω στο διαιτολόγιό μου τις παρακάτω τροφές και είδα σημαντική διαφορά στην υγεία μου.
Μπανάνες
Κάθε πρωί, απαραίτητα εδώ και μερικά χρόνια, τρώω μια μπανάνα. Είναι το μοναδικό πρωινό που μπορεί να αντέξει το στομάχι μου εκείνη τη στιγμή της ημέρας. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που το πρωί δεν μπορούν να φάνε τίποτα. Η μπανάνα είναι ένα εύπεπτο για μένα φρούτο που παράλληλα μου δίνει την ενέργεια που χρειάζομαι για να ξεκινήσω τη μέρα μου. Ταυτόχρονα, εξαφάνισε εντελώς από τη ζωή μου τις κράμπες που πάθαινα σχεδόν καθημερινά και συνήθως στον ύπνο μου. Περιέχει κάλιο, βιταμίνη C και είναι καλός σύμμαχος της σεροτονίνης του εγκεφάλου.
Μπρόκολο
Είμαι καπνίστρια και χρειάζομαι πολλή βιταμίνη C. Δεν μπορώ να την λάβω από πορτοκάλια αφού το στομάχι μου έχει γίνει πολύ ευαίσθητο λόγω άγχους και ο χυμός τους με ενοχλεί. Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πολύ εύγευστο για μένα. Περιέχει φυλικό οξύ, που βοηθά στην ασθενή μνήμη, στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην κατάθλιψη. Το συμπεριλαμβάνω στη διατροφή μου τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα και το καταναλώνω πάντα μεσημέρι και ποτέ βράδυ.
Μήλο
Ένα μήλο την ημέρα! Κάθε απόγευμα! Το μήλο έχει αντιοξειδωτική δράση και μακροχρόνια με απαλλάσσει από τις τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα μου. Μου δίνει την απογευματινή μου ενέργεια μετά την κούραση του γραφείου και παράλληλα μου φτιάχνει το στομάχι.
Μέλι & καρύδια ή αμύγδαλα
Τα έβαλα στη διατροφή μου καθημερινά γιατί έχουν όλα αντιοξειδωτική δράση. Παρατήρησα επιπλέον, ότι, καταναλώνοντας μέλι καθημερινά, δεν αρρωσταίνω πια τόσο εύκολα όσο παλιότερα. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι ένα καλό σνακ για το γραφείο. Επιπλέον, δεν έχω πρόβλημα με τριχόπτωση όπως παλιότερα. Δεν είμαι και η Ραπουνζέλ, αλλά καραφλή δεν με λες πλέον! Αποδεδειγμένα οι ξηροί καρποί βοηθούν στην καλή υγεία των μαλλιών ειδικά στις γυναίκες.
Ψάρια
Μια φορά την εβδομάδα κι ας είναι και κατεψυγμένα. Δεν προλαβαίνω να ψωνίσω το φρέσκο ψάρι και ούτε το αντέχει οικονομικά η τσέπη μου αλλά μια χαρά αποτέλεσμα έχει και η κατεψυγμένη πέρκα φιλέτο του σούπερ μάρκετ. Την μαγειρεύω στο φούρνο, με πατάτες, πιπεριά και φρέσκια ντομάτα. Προσθέτω σέλινο γιατί του δίνει πολύ ωραία γεύση. Όταν θα πάω στον μπαμπά μου στο χωριό, με περιμένει απαραίτητα μια φρέσκια τσιπούρα, ψημένη στα κάρβουνα! Η ψυχολογία μου ανεβαίνει στα ύψη και μόνο στη σκέψη του γευστικότατου ψαριού!! Τα ψάρια και ειδικά τα λιπαρά, περιέχουν ως γνωστό, ω3 λιπαρά οξέα, που βάσει ερευνών, μπορούν να επιδράσουν θετικά στους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη του εγκεφάλου μας.
Κατσικίσιο γιαούρτι
Προσπαθώ πάντα να βρίσκω φρέσκο, παραδοσιακό, κατσικίσιο γιαούρτι, από Έλληνες παραγωγούς. Το κατσικίσιο γιαούρτι έχει πολλά προ-βιοτικά βακτήρια που ενισχύουν, μέσω του γαστρεντερικού συστήματος, το αρκετά πεσμένο (λόγω άγχους) ανοσοποιητικό μου σύστημα. Επίσης με βοηθούν στην πέψη, κι έμμεσα στην αποφυγή κακής ψυχολογίας λόγω δυσπεψίας.
Καρότα, ντοματίνια και μαρούλι
Μια απλή σαλάτα με τα παραπάνω, γαρνιρισμένη με αγνό ελαιόλαδο και λίγο ξύδι, είναι μια απλή και θρεπτική λύση για ένα, χωρίς κόπο προετοιμασίας, γεύμα. Και οι τρεις αυτές τροφές έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Το καρότο και το μαρούλι είναι εξαιρετικές πηγές Β-Καροτίνης (προβιταμίνη Α), ενώ η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο.
Τι αποφεύγω:
Καφές
Δεν πίνω πια ποτέ καφέ γιατί τα νεύρα μου είναι ήδη τεντωμένα από το υπερβολικό άγχος.
Τηγανητά και πολύ λιπαρές σάλτσες
Με πειράζουν στο στομάχι και με φουσκώνουν, οπότε μου χαλάνε τη διάθεση.
Έτοιμο φαγητό και αγνώστου προέλευσης κιμάδες
Δεν προτιμώ πλέον το γρήγορο φαγητό, τύπου hamburger. Επειδή δεν γνωρίζω τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους, τα αποφεύγω όσο γίνεται. Περιέχουν τίποτα άλλο εκτός από κακά λιπαρά που δεν μου προσφέρουν κανένα αξιόλογο συστατικό για τον οργανισμό μου. Ένα σπιτικό σουβλάκι, ή μια σπιτική πίτσα, είναι πολύ προτιμότερα, ειδικά αν έχεις παιδί όπως εγώ που τρελαίνεται για junk food.
Γλυκά, αυτός ο πειρασμός
Προσπαθώ να μην τρώω γλυκά αν και ακατόρθωτο. Παρατήρησα πως αν κάνω κατάχρηση, δεν με σώζει ψυχολογικά κανένα φάρμακο και κανένας ψυχοθεραπευτής. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας από αυτά μέσα στην ημέρα μου, μου προσφέρει μόνο πρόσκαιρη ενέργεια και πολλή νευρικότητα. Αν δεν βρω άμεσα μια δραστηριότητα για να τη διοχετεύσω, το μετέπειτα αποτέλεσμα είναι να έχω υπερένταση, η οποία όταν περάσει μου αφήνει ένα πολύ έντονο αίσθημα κόπωσης. Επιπλέον, το επόμενο πρωί, δεν έχω καθόλου ενέργεια για να σηκωθώ από το κρεβάτι.
Εν κατακλείδι
Αφέθηκα στους ειδικούς να φροντίσουν την ψυχική μου υγεία μου και είδα αρκετά καλά αποτελέσματα. Διαπίστωσα πως αν δεν άλλαζα και κάποιες καθημερινές μου συνήθειες, όπως το τι συμπεριλάμβανα στη διατροφή μου, τα αποτελέσματα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, θα εξελίσσονταν σε μη ικανοποιητικά.
Προσπαθώ να προσέχω τι τρώω, όσο γίνεται, μέσα στους απίστευτα γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας μου. Μια μεσογειακή διατροφή κάνει, αναμφισβήτητα, καλό σε όλους τους τομείς της υγείας μας. Ευτυχώς η μητέρα γη μας έχει προμηθεύσει με προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Το καλό και ποιοτικό φαγητό, εκτός από μια απόλαυση είναι σίγουρα το “καύσιμό” μας για να μπορέσουμε να κινηθούμε, να είμαστε γεμάτοι ενέργεια και υγεία. Πολλές φορές το ξεχνάμε αυτό. Αν είχαμε ένα ακριβό αμάξι, δεν θα θέλαμε ιδανικά να το “γεμίζουμε” με την καλύτερη και καθαρότερη βενζίνη που υπάρχει; Όμως, γιατί παραβλέπουμε πολλές φορές να φροντίζουμε τον πολύτιμο οργανισμό μας;
Δέσποινα Κωστέα