Ανησυχείτε για πέτρες στα νεφρά; Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα

Τα νεφρά διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο φιλτράρισμα του αίματος και την απομάκρυνση των τοξινών και των περιττών υγρών από το σώμα μέσω των ούρων. Οι πέτρες σχηματίζονται όταν ασβέστιο, οξαλικές ή φωσφορούχες ουσίες συγκεντρώνονται στα ούρα και αποτελούν μία από τις πιο κοινές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, συχνά εξαιρετικά επώδυνη. 

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα τρόφιμα, μέταλλα και υγρά μπορεί να προωθήσουν τη δημιουργία τους, ειδικά σε ευαίσθητα άτομα. Μάθετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους.

Δύο τύποι νεφρικών λίθων μπορεί να επηρεαστούν από τη διατροφή: οι πέτρες ασβεστίου, οξαλικού ή φωσφορικού και οι πέτρες ουρικού οξέος. Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου είναι οι πιο συχνές και μπορεί να προκληθούν από υψηλή απέκκριση ασβεστίου και οξαλικού. Οι πέτρες φωσφορικού ασβεστίου μπορούν να προκληθούν τόσο από υψηλά επίπεδα ασβεστίου όσο και από υψηλά επίπεδα pH στα ούρα. Οι πέτρες ουρικού οξέος σχηματίζονται όταν όξινα ούρα με χαμηλό ρΗ συμπυκνώνονται  με ουρικό οξύ.

Τροποποιήστε τη διατροφή σας:

Περιορίστε τις ζωικές πρωτεΐνες

Η ζωική πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες ασβεστίου και ουρικού οξέος. Η πουρίνη είναι μια ένωση που βρίσκεται σε αυτές, η οποία διασπάται σε ουρικό οξύ στα ούρα και μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πέτρας ουρικού οξέος. Τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες είναι τα διάφορα ζωικά όργανα (συκωτάκια, καρδιά, νεφρά), οι αντσούγιες, οι· σαρδέλες, το σκουμπρί, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα, τα μύδια, τα χτένια, οι γαρίδες, το μοσχαρίσιο κρέας, το μπέικον και οι σάλτσες gravy. Το οξύ στις ζωικές πρωτεΐνες μπορεί επίσης να αυξήσει το ασβέστιο και να μειώσει την έκκριση κιτρικών στα ούρα, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για πέτρες ασβεστίου.

Αποφύγετε το νάτριο

Το νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οξαλικού ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, κάνοντας τα νεφρά σας να εκκρίνουν περισσότερο ασβέστιο στα ούρα. Το ασβέστιο μπορεί να συνδυαστεί με οξαλικό και φωσφόρο για να δημιουργήσει πέτρες. Για να περιορίσετε το νάτριο σε 2.300 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, αποφύγετε τις τυπικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως είναι το fast food, οι κονσερβοποιημένες σούπες και τα λαχανικά, τα επεξεργασμένα κατεψυγμένα γεύματα, τα hot dogs και τα επεξεργασμένα σνακ. Αναζητήστε κρυφές πηγές νατρίου στον κατάλογο των συστατικών, όπως το γλουταμινικό νάτριο, το αλγινικό και νιτρικό νάτριο ή νιτρώδες άλας, το baking powder την σόδα ψησίματος και το φωσφορικό νάτριο.

Πότε πρέπει να αποφύγετε τα οξαλικά και τη βιταμίνη C

Περιορίστε τα οξαλικά στη διατροφή σας εάν κινδυνεύετε να παρουσιάσετε πέτρες με οξαλικό ασβέστιο. Όταν τα οξαλικά συνδυάζονται με το ασβέστιο, σχηματίζονται πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Τέτοια τρόφιμα είναι το σπανάκι, τα παντζάρια, το ραβέντι, οι ξηροί καρποί, το πίτουρο σιταριού, το φαγόπυρο, η σόγια, οι γλυκοπατάτες και η σοκολάτα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι δόσεις βιταμίνης C ή συμπληρωμάτων ασκορβικού οξέος μεγαλύτερες από 2.000 mg μπορεί να αυξήσουν τον σχηματισμό νεφρικών λίθων.

Ποια υγρά να αποφεύγονται

Η πρόσληψη υγρών είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους έχουν πέτρες στα νεφρά καθώς αραιώνουν τα ούρα και μειώνουν τη συγκέντρωση των μετάλλων που σχηματίζουν πέτρες. Η επιλογή των σωστών υγρών όμως είναι καθοριστική. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει  ότι ορισμένα υγρά, όπως τα αναψυκτικά τύπου κόλα, περιέχουν φωσφορικό οξύ και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Η πρόσληψη αναψυκτικών γενικά σχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, πράγμα που αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για πέτρες. Προτιμήστε να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά.

Υπερβολική καφεΐνη

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης - με τη μορφή καφέ, τσαγιού και ροφημάτων - μπορεί να στρεσάρει τα νεφρά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νεφρικών λίθων λόγω των υψηλότερων επιπέδων ασβεστίου στα ούρα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε νεφρική ανεπάρκεια λόγω των διεγερτικών ιδιοτήτων που μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση των νεφρών.

Αποφύγετε τη ζάχαρη και τη φρουκτόζη

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, καθώς η ζάχαρη ανατρέπει τις ισορροπίες των μετάλλων στον οργανισμό, επηρεάζοντας την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου. Η κατανάλωση ανθυγιεινών σακχάρων αλλά και αναψυκτικών από τα παιδιά είναι ένας σημαντικός παράγοντας που παιδιά ηλικίας πέντε έως έξι ετών αναπτύσσουν στην εποχή μας πέτρες στα νεφρά.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
  • ΟΞΥΤΗΤΑ PH
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: