6 super τροφές που ελέγχουν την Χοληστερόλη

Αποτελεί ίσως το πιο γνωστό λιπίδιο το οποίο βεβαίως είναι ασυμπτωματικό, δεν προκαλεί πόνο και δεν προειδοποιεί. Παράλληλα όμως μπορεί να αποτελέσει σοβαρότατη απειλή για την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη, η οποία όταν είναι υψηλή πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως, πριν μας βάλει σε περιπέτειες. 

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018

Είναι συσχετισμένη αρνητικά με την υγεία καθώς χρησιμοποιείται συχνότερα ως βιοχημικός δείκτης για τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών. Θα την συναντήσουμε κυρίως ως ολική χοληστερίνη, LDL χοληστερίνη, HDL χοληστερίνη.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο παίρνουν στατίνες για να μειώσουν την χοληστερόλη τους, κάνοντάς τες τα πιο δημοφιλή συνταγογραφούμενα φάρμακα στην αγορά. Όπως όλα τα φάρμακα όμως, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι απαραίτητα, ενώ έχουν και πολλές παρενέργειες. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά πολύτιμα τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας, με φυσικό τρόπο.

Το itrofi.gr παρουσιάζει τα 6 πιο δραστικά τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερίνη εύκολα και γευστικά.

Βρώμη

Βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής διατροφής και η μοναδική θρεπτική αξία της έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητα της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, των οποίων η ευεργετική δράση προστατεύει το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα μικρών και μεγάλων. 

Η βρώμη περιέχει το συστατικό Β-Γλυκάνη που απορροφά την ‘κακή’ χοληστερόλη. Δύο μερίδες βρώμης ημερησίως μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη κατά 5,3% σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Cream Crackers Παπαδοπούλου με κριθάρι, βρώμη και Β-Γλυκάνη

Μία εξαιρετική επιλογή ιδανική για τη μείωση της χοληστερίνης. Ένα υπέροχο και ταυτόχρονα ελαφρύ και χορταστικό σνακ που θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής, φτιαγμένο από αγνά, θρεπτικά δημητριακά. Η β-Γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τη βρώμη και έχει αποδειχθεί ότι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα με φυσικό τρόπο.

 

Σολομός και λιπαρά ψάρια

Πλήρης από ω-3 λιπαρά ο σολομός αποτελεί ένα υγειονομικό θαύμα που βοηθάει να διατηρούμε την υγεία της καρδιάς μας. Απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, και εγκεφαλικών και διατηρεί τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλά. Ο σολομός, η σαρδέλα και η ρέγγα βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της ‘καλής’ χοληστερόλης κατά 4%.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι ο καλύτερος τρόπος να βάλουμε στον οργανισμό μας τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά, χωρίς να νιώθουμε ενοχές. Τα λιπαρά αυτά είναι φυσικά, δεν έχουν υποστεί χημικές επεξεργασίες, και είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς.

Φασόλια

Εξαιρετικά για την καρδιά, αν προστεθούν στην διατροφή μας θα μειώσουν την χοληστερόλη κατά 8%. Δοκιμάστε τα μαύρα ή τα κόκκινα φασόλια, και θα έχετε καλύψει μεγάλο ποσοστό των αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

Σπανάκι

Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, περιέχει περίπου 13 φλαβονοειδή, συστατικά που μας κρατούν μακριά από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και την οστεοπόρωση. Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε λουτεΐνη μας προφυλάσσει από καρδιακά επεισόδια.

Φωτεινή Πουρνάρα & Γιώργος Μουλάς

Όροι: 
  • Β-ΓΛΥΚAΝΕΣ
  • ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: