Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για πολλούς άνδρες και γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για αντιυπερτασικά φάρμακα. Ένας υγιέστερος τρόπος ζωής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (American Heart Association-AHA) εκτιμά ότι η υπέρταση επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες που ζουν στις Η.Π.Α. και ότι πολλοί από αυτούς που πάσχουν δεν γνωρίζουν ότι έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς έχει πολύ λίγα ή και καθόλου συμπτώματα. Δυστυχώς, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία και ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης, στηθάγχη και περιφερική αρτηριακή νόσο. Μπορεί επίσης να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία και να συμβάλλει στην συσσώρευση της  "κακής" χοληστερόλης κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών, επιβαρύνοντας έτσι το κυκλοφορικό σύστημα.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνδιάσκεψη της AHA με παράλληλες συνεδρίες που επικεντρώνουν στις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα για την υπέρταση, υπογραμμίζει πόσο σημαντικές είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς αλλά και πόσο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα. Οι ερευνητές μελέτησαν 129 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες για να δουν πώς η δίαιτα από μόνη της ή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και τη διαχείριση βάρους θα επηρέαζε την πίεση του αίματος σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου επί 16 εβδομάδες. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν υποψήφιοι για αντιϋπερτασική φαρμακευτική αγωγή, αν και σε κανένα δεν είχαν ακόμη συνταγογραφηθεί σχετικά φάρμακα. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 80 ετών και είχαν αρτηριακή πίεση μεταξύ 130-160 / 80-99 mm Hg. Η ομάδα που άλλαξε τη διατροφή της χρησιμοποιώντας τη δίαιτα DASH μαζί με γενικότερες διατροφικές συμβουλές και άσκηση έχασε κατά μέσο όρο 8,5 κιλά και μείωσε κατά 16 mm Hg την συστολική και κατά 10 mm Hg τη διαστολική πίεση. Εκείνοι που άλλαξαν μόνο τη διατροφή τους είδαν μια μείωση περίπου 11 mm Hg στη συστολική και 8 mm Hg στη διαστολική.

Για να γίνει πιο κατανοητό, μέχρι το τέλος της μελέτης μόνο το 15% των ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους και έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους χρειάζονταν ακόμα τα φάρμακα, σε σύγκριση με το 23% αυτών που έκαναν μόνο διατροφικές αλλαγές.  Σχεδόν το 50% των ατόμων της ομάδας ελέγχου εξακολουθούσαν να πληρούν τα κριτήρια για φαρμακευτική αγωγή αρτηριακής πίεσης. "Το συμπέρασμα ήταν ότι η υιοθέτηση αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής οδήγησε πραγματικά τους περισσότερους ανθρώπους στο να μη χρειάζονται φάρμακα για την αρτηριακή πίεση", δήλωσε ο Δρ. Alan Hinderliter, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και ένας από τους συγγραφείς της ερευνητικής μελέτης. "Είναι ένα σημαντικό και κατά κάποιο τρόπο ξεχωριστό μήνυμα που δείχνει ότι μπορείτε να βγείτε από την ομάδα των ασθενών που χρειάζονται φάρμακα για να έχουν πολύ πιο υγιή αρτηριακή πίεση", πρόσθεσε. Αυτές οι παρατηρούμενες αλλαγές υπογραμμίζουν τη σημασία των επιλογών του τρόπου ζωής όταν πρόκειται για την υγεία μας.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζονται τα 130/80 mm Hg. Μια μέτρηση 120-129 συστολικών που πριν θεωρείτο υγιής, τώρα πια θεωρείται από τους ειδικούς ως αυξημένη. Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει βέβαια και περιορισμούς. Δεδομένου ότι η υποδομή της δοκιμής, με το διατροφικό πλάνο, την άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα και τη συμβουλευτική διαχείρισης βάρους, ήταν κατά κάποιο τρόπο  αρκετά προγραμματισμένη και δομημένη, τα αποτελέσματα είναι πιθανά πιο εντυπωσιακά από ό,τι θα ήταν αν κάποιος προσπαθούσε να κάνει αυτές τις αλλαγές από μόνος του. Παρόλο που οι νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αρτηριακή πίεση μπορεί να μοιάζουν εκφοβιστικές,  οι γιατροί ελπίζουν ότι μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν σημαντικές και μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Και αυτή η έρευνα ενθαρρύνει περαιτέρω τους ανθρώπους. Η διαφορά μεταξύ της υποχρέωσης να παίρνει κανείς φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή να μην τα χρειάζεται αποτελεί φυσικά ένα σημαντικό κίνητρο.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: