Η αποτοξινωτική και για κάποιους θεραπευτική σούπα του Ιπποκράτη

 Όλοι έχουν ακούσει το περίφημο ρητό που αποδίδεται στον Ιπποκράτη «φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας», αλλά πόσοι γνωρίζουν την αποτοξινωτική και θεραπευτική, όπως πιστεύεται, σούπα του;

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2022

 Η Ιπποκρατική συλλογή (Corpus Hippocraticum) είναι η πρώτη γραπτή απόδειξη της σημασίας που έδιναν οι Ιπποκρατικοί ιατροί στη θεραπευτική ικανότητα της διατροφής και του τρόπου ζωής εν γένει. Για περισσότερα από 2,500 χρόνια, αυτές οι απόψεις επηρέασαν την άσκηση της ιατρικής και διαχρονικά οι γιατροί χρησιμοποίησαν τον παραπάνω ορισμό, όπως και άλλους, για να διδάξουν και να εμπνεύσουν ο ένας τον άλλο. Σήμερα, η μοντέρνα ιατρική αναγνωρίζει την εξαιρετική σημασία που έδινε ο Ιπποκράτης στη δίαιτα του κάθε ανθρώπου.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ο γερμανός γιατρός Max Gerson βάζει την λεγόμενη «σούπα του Ιπποκράτη» σε ένα ειδικό διατροφικό πρόγραμμα, τη «μέθοδο Gerson» που από τη δεκαετία του 1920 χρησιμοποιείται από οπαδούς του για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Βασίζεται σε διατροφή, συμπληρώματα (μέταλλα, ένζυμα και άλλους διαιτητικούς παράγοντες) και αποτοξίνωση. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι τα άτομα με καρκίνο έχουν πολύ αλάτι (νάτριο) στο σώμα τους σε σύγκριση με την ποσότητα του καλίου. Θεωρούν λοιπόν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών θα αποκαταστήσει τη σωστή ισορροπία και θα καθαρίσει το συκώτι. Αυτό θα επιτρέψει στο ήπαρ να απαλλάξει το σώμα από τα καρκινικά κύτταρα. Η μέχρι τώρα ιατρική έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο, παρόλα αυτά, η μέθοδος Gerson έχει πολλούς πιστούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σούπα του Ιπποκράτη είναι ένα εξαιρετικά εύκολο, αλλά και πολύ θεραπευτικό μίγμα λαχανικών. Λόγω των συστατικών της, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η αποτοξίνωση των νεφρών αποτελούν αναμφισβήτητα οφέλη από την κατανάλωσή της. Στη θεραπευτική μέθοδο του Gerson η συγκεκριμένη σούπα σερβίρεται πάντα στο κάθε μεσημεριανό γεύμα και στο δείπνο. Δεν πρέπει να προστεθεί αλάτι ή άλλα καρυκεύματα για προφανείς λόγους.

Συνταγή:

Για ένα άτομο ψιλοκόψτε, χωρίς να ξεφλουδίσετε και βάλτε σε κατσαρόλα τα παρακάτω λαχανικά:

  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 500-700 γρ. ντομάτες
  • 1 ρίζα μαϊντανού
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • Λίγο σκόρδο
  • 500 γρ. πατάτες
  • 2 μικρά πράσα
  • Λίγο μαϊντανό

καλύψτε τα με αποσταγμένο νερό. Σιγοβράστε αργά για 2 ώρες και μετά περάστε τα από το μύλο ή το μπλέντερ σε δόσεις. Μπορείτε να κάνετε τη σούπα όσο πηχτή ή αραιή προτιμάτε. Διατηρήστε τη, καλά καλυμμένη στο ψυγείο, όχι παραπάνω από δύο ημέρες. Τα φαρμακευτικά συστατικά της "σούπας του Ιπποκράτη" είναι το πράσο, η ρίζα του σέλινου και η ρίζα του μαϊντανού. Οι πατάτες είναι για περισσότερες θερμίδες και πρωτεΐνες. Τα κρεμμύδια και οι ντομάτες προστίθενται για γεύση.

 

Όροι: 
Κατηγοριες: