Τζίντζερ και πιπεριές τσίλι, ένα ισχυρό αντικαρκινικό δίδυμο

Το τζίντζερ και το τσίλι όχι μόνο προσθέτουν ένταση και γεύση στα αγαπημένα σας πιάτα αλλά φαίνεται να μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα δημοφιλή μπαχαρικά έχουν ιδιότητες που μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες ποντικών να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, λόγω της ικανότητάς τους να ενώνονται με έναν υποδοχέα που είναι επίσης υπεύθυνος για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021

Η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει τόσο πιπεριές τσίλι όσο και τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Οι γνώμες των επιστημόνων έχουν εδώ και καιρό διχαστεί σχετικά με τις δυνατότητες της καψαϊκίνης, της χημικής ουσίας που κάνει τις πιπεριές τσίλι καυτερές, να καταπολεμά τον καρκίνο. Μερικές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.  Αντίθετα, πολλές άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι πιπεριές τσίλι και η καψαϊκίνη βοηθούν στην πρόληψη από την σοβαρότατη αυτή ασθένεια. Η νέα μελέτη ενισχύει τα αντικαρκινικά στοιχεία, βρίσκοντας ειδικότερα ότι ο συνδυασμός πιπεριάς τσίλι και τζίντζερ είναι πολύ πιο ισχυρός από το ό,τι η κάθε μια ουσία ξεχωριστά. 

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η καψαϊκίνη και η 6-τζνιντζερόλη- η χημική ουσία που δίνει στην πιπερόριζα τη ξεχωριστή της γεύση- δεσμεύονται στον ίδιο υποδοχέα στα κύτταρα του όγκου. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές πήραν ποντίκια που είχαν προδιάθεση να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και τα τάιζαν είτε με καψαϊκίνη, είτε με 6-τζιντζερόλη ή με συνδυασμό των δύο χημικών ουσιών. Ο μεγαλύτερος αριθμός πνευμονικών όγκων παρατηρήθηκε στους ποντικούς που έλαβαν τροφή μόνο με καψαϊκίνη. Ένας μικρότερος αριθμός (50%) παρατηρήθηκε στους ποντικούς που τράφηκαν μόνο με 6-τζιντζερόλη. Αλλά μόνο το 20% των ποντικών που τράφηκαν και με τις δύο ενώσεις συνέχισε να αναπτύσσει όγκους των πνευμόνων. Οι ερευνητές ελπίζουν να διεξαγάγουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με το πώς αλληλεπιδρούν οι δύο χημικές ουσίες ενάντια στον καρκίνο.

Αποτελέσματα προηγούμενων μελετών έχουν επίσης δείξει ότι εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να σκοτώσει άμεσα τα καρκινικά κύτταρα π.χ. σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Μια άλλη επίσης έρευνα ανακάλυψε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να δεσμεύει τις μεμβράνες ορισμένων καρκινικών κυττάρων, κάνοντάς τες τελικά να χάσουν την ακεραιότητά τους και να σπάσουν. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγήσει και τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη μελέτη. Από την άλλη πλευρά, το τζίντζερ από μόνο του έχει δείξει επίσης τη δυνατότητα θεραπείας καρκίνου του μαστού, σκοτώνοντας παράλληλα τα καρκινικά βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη μετάσταση και μεγάλο μέρος της θνησιμότητας από τον καρκίνο.

Όροι: 
  • ΚΑΨΑΙΚΙΝΗ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: