Τσίπουρο, ένα ελληνικό παραδοσιακό ποτό
Ίσως το πιο διαδεδομένο αλκοολούχο στην Ελλάδα, και στην ευρύτερη Βαλκανική, το τσίπουρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου, και η όλη του ιστορία μυρίζει Ελλάδα. Είναι συνυφασμένο με τα ρουμελιώτικα παραδοσιακά τραγούδια και τα κλαρίνα, τα βαλκανικά χάλκινα πνευστά, και τους πικάντικους μεζέδες είτε ορεινούς, είτε θαλασσινούς.
Παράγεται από την σύνθλιψη της ρώγας του σταφυλιού, η οποία μετά αφήνεται να ζυμωθεί και να μετατραπούν τα σάκχαρά της σε οινόπνευμα. Μύκητες και οξυγόνο αναλαμβάνουν να κάνουν το υλικό σαπρό (σάπιο), κατάσταση από την οποία πιθανολογείται ότι προέρχεται και η ονομασία του.
Τα συνηθισμένα και διαδεδομένα στην κεντρική Ελλάδα τσίπουρα είναι δύο. Το ένα είναι τσίπουρο, δυνατό και αρωματικό αλλά διαυγές και το δεύτερο είναι το Θεσσαλικό που ξεκίνησε από τον Τύρναβο και εξαπλώθηκε σε όλη τη Θεσσαλία με την προσθήκη του γλυκάνισου. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλα τοπικά είδη όπως οι Κρητικές ρακές και η τσικουδιά, τα τσίπουρα από διάφορα φρούτα που συναντιούνται κυρίως στη Βορειοδυτική Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες, όπως η Σερβία η Σλοβενία και η Βουλγαρία, αλλά και αποστάγματα όπως το Τουρκικό Γενί Ρακί, ή η δυτικότερη Ιταλική γκράπα.
Κατά την περίοδο του τρύγου στις αρχές του Φθινοπώρου, συλλέγονται τα σταφύλια και στοιβάζονται σε δεξαμενές. Αφού πατηθούν και απομακρυνθεί ο μούστος που θα χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή κρασιού, μεταφέρονται σε δοχεία μεγάλης ως επί το πλείστον χωρητικότητας που ονομάζονται άμβυκες, δηλαδή καζάνια. Εκεί παραμένουν μέχρι να αρχίσει η ζύμωση και η σήψη. Σε αυτό το υλικό προστίθεται λίγος μούστος και νερό αλλά και διάφορα άλλα μυρωδικά που διαφέρουν ανάλογα την περιοχή και την παράδοση, σε αναλογίες που επίσης διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Τότε το καζάνι (μπρούτζινο κατά προτίμηση και παράδοση) σφραγίζεται με ένα αντίστοιχου υλικού καπάκι και κάτω του ανάβει φωτιά.
Σιγά σιγά το εσωτερικό αρχίζει να βράζει. Από ένα σωλήνα τοποθετημένο στην κορυφή του καπακιού οι υδρατμοί διαφεύγουν και κατευθύνονται σε έτερο σωλήνα που σχηματίζει U. Ο σωλήνας αυτός καταλήγει σε έναν πιο ευρύχωρο αγωγό, ο οποίος περνάει από μια δεξαμενή με κρύο νερό για να ψυχθούν οι υδρατμοί και να υγροποιηθούν. Τελικά οδηγούνται σε μια σπειροειδή σωλήνωση με κατηφορική κλήση για την απορροή τους και καταλήγουν σε ένα άλλο καζάνι. Αυτή είναι η πρώτη απόσταξη. Το υλικό αυτό της πρώτης απόσταξης είναι πολύ δυνατό και καίει. Έτσι λοιπόν επανατοποθετείται στο αρχικό καζάνι το οποίο πλέον έχει καθαριστεί, ή σε συνθήκες πιο επαγγελματικής και μαζικής παραγωγής μπαίνει σε ένα νέο αντίστοιχο καζάνι για να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία εκ νέου (διπλή απόσταξη). Το δεύτερο βράσιμο και απόσταξη δίνει τα αρώματα και τη γεύση στο προϊόν.
Για να διαπιστώσουμε την ποιότητα του τσίπουρου ακολουθούμε τα ίδια βήματα γευσιγνωσίας που ακολουθούμε και στο κρασί.