Η φτώχεια και το αλκοόλ είναι ένα κακό μείγμα για την καρδιά
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνη αν είστε οικονομικά ασθενέστεροι σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής νόσου για τις κατώτερες τάξεις.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine, έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει διαφορετικά τους πλούσιους και τους φτωχούς. Τα ευρήματα προέρχονται από τη Νορβηγία, όπου μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Eirik Degerud από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ (4-7 φορές την εβδομάδα) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις αλλά μόνο για τις ασθενέστερες κοινωνικοοικονομικά τάξεις. Στη μελέτη, ο Degerud και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, τα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας καθώς και αιτίες θανάτου 207.394 Νορβηγών ενηλίκων που γεννήθηκαν πριν από τις 15 Οκτωβρίου 1960 και ολοκλήρωσαν τις υποχρεωτικές απογραφές μεταξύ 1960 και 1990.
Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στη Νορβηγία, ο Degerud αναμένει ότι τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια, αλλά ακόμη πιο «δραματικά σε άλλες χώρες όπου οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές είναι μεγαλύτερες». Η Νορβηγία κατατάσσεται σταθερά στις πέντε καλύτερες θέσεις τον κόσμο, σύμφωνα με ευρέως αποδεκτούς δείκτες ζωής και ευτυχίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στις μελέτες από τις κατώτερες τάξεις έπιναν λιγότερο και ήταν πιο πιθανό να μην πίνουν καθόλου σε σύγκριση με τις μεσαίες ή υψηλές κοινωνικοοικονομικά τάξεις. Παρ 'όλα αυτά, οι φτωχοί νοσηλεύθηκαν περισσότερες φορές και σημειώθηκαν πιο πολλοί θάνατοι που συνδέονται με το αλκοόλ. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι τα άτομα αυτής της κατηγορίας ήταν συνήθως μεγαλύτερα σε ηλικία, πιθανότερα γυναίκες και είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν και άλλες ασθένειες και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Σε αντίθεση, τα υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις παρόλο που έπιναν συχνότερα και περισσότερο.
Η ομάδα των επιστημόνων προσπαθώντας να εξηγήσει αυτά τα ευρήματα, κατέληξε ότι υπάρχουν δυνητικά διαφορετικές συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ μεταξύ διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών τάξεων. Εάν, όσοι από τους πιο πλούσιους ήταν πιθανότερο να πίνουν σε συνδυασμό με γεύμα, για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ πιο εύκολα, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Αυτή ωστόσο ήταν μόνο μια θεωρία και δεν δοκιμάστηκε. Η έρευνα διαπίστωσε, χωρίς φυσικά να προκαλεί έκπληξη, ότι σε ολόκληρο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα, οι πότες είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από όσους δεν έπιναν αλκοόλ. Ξεκαθάρισαν όμως ότι μόνο επειδή δεν βρήκαν συσχετισμούς μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, δεν σημαίνει ότι αυτή η συσχέτιση δεν υπάρχει.
Φωτεινή Πουρνάρα