Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι έφηβες πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα νεαρά κορίτσια που ευκαιριακά κάνουν άμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην αναπτύξουν την μέγιστη οστική μάζα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες οστεοπόρωσης και κατάγματος στη μετέπειτα ζωή τους.
Οι έφηβες που πίνουν σε διάφορες περιστάσεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία των οστών τους και να μην καταφέρουν να αναπτύξουν τη μέγιστη δυνατή οστική μάζα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Studies on Alcohol and Drugs, δείχνει μια πιθανή συνέπεια στην μετέπειτα ζωή τους εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ανέφεραν οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών 87 φοιτητριών στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως 20 ετών. Μέτρησαν επίσης την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική τους στήλη.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όσες έπιναν συχνά μεγάλες ποσότητες από το γυμνάσιο είχαν χαμηλότερη οστική μάζα από τις συνομήλικες τους. Ως συχνή κατανάλωση αλκοόλ χαρακτηρίστηκαν τα τέσσερα ή περισσότερα ποτά μέσα σε δύο ώρες σε 115 ή περισσότερες περιπτώσεις - περίπου 1,6 φορές το μήνα. Αυτή ο συσχετισμός παρατηρήθηκε επίσης όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η άσκηση, η διατροφή και οι συνήθειες καπνίσματος.
Προτρέποντας τους γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας ο επικεφαλής συγγραφέας Joseph LaBrie, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, στο Λος Άντζελες, δήλωσε: "Όταν εξετάζουμε την υγεία των οστών, μιλάμε πάντα για πράγματα όπως η άσκηση, το ασβέστιο και η βιταμίνη D και όχι το κάπνισμα. Μπορεί να χρειαστεί να μιλάμε και για την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ». Ο La Brie και η ομάδα του ανέφεραν ότι οι παράγοντες που εμποδίζουν τις νεαρές γυναίκες να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο οστικής μάζας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους. Οι γυναίκες συνήθως φθάνουν την μέγιστη πυκνότητα των οστών στη σπονδυλική στήλη μεταξύ των 20 και 25 ετών.
Η νέα έρευνα βασίστηκε πάνω σε προηγούμενα ευρήματα που συνδέουν τη βαριά κατανάλωση αλκοόλ με την μείωση της οστικής μάζας και του υψηλότερου κινδύνου κατάγματος σε ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά προχωράει περισσότερο στη σύνδεση των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τα προηγούμενα έτη. Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι, όπως η δηλητηρίαση από το οινόπνευμα, τα τροχαία ατυχήματα, οι κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις και η σεξουαλική επίθεση είναι αυτοί που συνηθέστερα συνδέονται με την έντονη κατανάλωση οινοπνεύματος από τα νεαρά κορίτσια.
Φωτεινή Πουρνάρα