Η Βρετανική κυβέρνηση εξετάζει την απαγόρευση των ενεργειακών ποτών για τα παιδιά

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με την απαγόρευση της πώλησης ενεργειακών ποτών σε παιδιά σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την παιδική παχυσαρκία και την υπερκινητικότητα.

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

Το σχέδιο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας με την απαγόρευση των ενεργειακών ποτών από την αγορά για τα παιδιά και τους νέους ανακοινώθηκε από την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May κατά το πρόσφατο τριήμερο ταξίδι της στην Αφρική. Όπως ανέφερε: «Η παιδική παχυσαρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα γι'αυτό λαμβάνουμε σημαντικά μέτρα για τη μείωση των ποσοτήτων ζάχαρης που καταναλώνουν οι νέοι και για να βοηθήσουμε τις οικογένειες να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές. Τα σχέδιά μας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ήδη παγκοσμίως πρωτοπόρα, αλλά αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και ως μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου μας για το NHS, επικεντρώνουμε εκ νέου την προσοχή μας στην πρόληψη της κακής κατάστασης της υγείας. Με χιλιάδες νέους που καταναλώνουν τα ενεργειακά ποτά τακτικά, συχνά επειδή πωλούνται σε φθηνότερες τιμές από τα αναψυκτικά, θα συγκεντρώσουμε συμβουλές σχετικά με την απαγόρευση της πώλησης αυτών των ποτών σε παιδιά. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά θα έχουν το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή και ενθαρρύνω όλους να παρουσιάσουν τις απόψεις τους».

Τα ενεργειακά ποτά, όπως τα Red Bull, Monster και Relentless, περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και καφεΐνης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών και το ένα τέταρτο εκείνων που είναι 6 έως 9 ετών καταναλώνουν αυτά τα ποτά που συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς, όπως πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο, πόνους στο στομάχι και υπερκινητικότητα. Τα σχέδια ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, παράλληλα με τη δέσμευση να μειωθούν κατά το ήμισυ τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έως το 2030. Η διαβούλευη διάρκειας 12 εβδομάδων θέτει ερωτήματα όπως το αν οι περιορισμοί θα πρέπει να ισχύουν για τα παιδιά κάτω των 16 ετών ή κάτω των 18 ετών και εάν πρέπει έτσι ή αλλιώς να αλλάξει ο νόμος για να αποτρέψει τα παιδιά να τα αγοράζουν.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα εμποδίσει την πώληση ενεργειακών ποτών που περιέχουν περισσότερα από 150ml καφεΐνης ανά λίτρο στα παιδιά. Μια συσκευασία 250ml μπορεί να περιέχει διπλάσια ποσότητα - το ισοδύναμο σχεδόν τριών κουτιών cola, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας. Κατά μέσο όρο, τα μη διαιτητικά ενεργειακά ποτά περιέχουν επίσης 60% περισσότερες θερμίδες και 65% περισσότερη ζάχαρη από τα κανονικά αναψυκτικά. Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών στην Αγγλία είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα από την ηλικία των πέντε ετών, και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο ένα τρίτο από τη στιγμή που τελειώνουν το δημοτικό σχολείο.

Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας χαιρέτισαν τα σχέδια, αλλά ο Tam Fry της Action On Sugar δήλωσε ότι «είναι εκπληκτικό ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι απαιτείται διαβούλευση. Έχει χιλιοειπωθεί εδώ και χρόνια ότι αυτά τα ποτά είναι ακατάλληλα για τα παιδιά, ακόμη και αν συμμετέχουν σε πολλά αθλήματα». Και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που να ηγείται παρά να καταφεύγει στο δικαστήριο της λαϊκής έγκρισης».

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: gov.uk/

Όροι: 
Κατηγοριες: