Τι μπορούν να προκαλέσουν τα αναψυκτικά διαίτης στις γυναίκες άνω των 50 ετών

Για τις γυναίκες που προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος μετά την εμμηνόπαυση, η American Heart Association έχει ένα απλό αλλά πολύ σημαντικό μήνυμα: επιλέξτε το νερό και όχι τα διαιτητικά ροφήματα και αναψυκτικά.

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Παρόλο που τα αναψυκτικά διαίτης και τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά προσφέρονται ως υγιεινότερες εναλλακτικές λύσεις χαμηλών θερμίδων αντί των ζαχαρούχων, θα μπορούσαν να έχουν εξίσου αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία όπως και τα ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας. Μια νέα μελέτη, η πρώτη του είδους της, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αυτών των ποτών και της καρδιαγγειακής νόσου. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Stroke, δείχνουν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που καταναλώνουν καθημερινά ή και πολύ συχνά παρόμοια ποτά, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω φραγμένων αρτηριών.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Albert Einstein στη Νέα Υόρκη ανέλυσαν δεδομένα από τη Μελέτη Health Initiative Study για την υγεία των γυναικών που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 1993 και του 1998. Τα στοιχεία για 81.714 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη εξετάστηκαν από τους ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας με την οποία κάθε γυναίκα κατανάλωνε τα ποτά αυτά σε κάθε τρίμηνο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δεν αποκάλυψαν ποια τεχνητά γλυκαντικά ή συγκεκριμένα ροφήματα καταναλώθηκαν, έτσι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μια σχέση αιτίου/αποτελέσματος.

Διαβάστε επίσης: 
Ένα δημοφιλές πρόσθετο ζάχαρης ενοχοποιείται για σοβαρές βακτηριακές επιδημίες

Αφού καταγράφηκαν διάφοροι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το ιστορικό του καπνίσματος και η υψηλή αρτηριακή πίεση, η επιστημονική ομάδα εντόπισε μια σχέση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης. Συνολικά, οι γυναίκες που έπιναν δύο ή περισσότερα τέτοια ποτά την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν 29% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, και 16% να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακές παθήσεις. Οι κίνδυνοι ήταν μεγαλύτεροι για μερικές γυναίκες σε σύγκριση με άλλες, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο εάν έπιναν συχνότερα αυτά τα ποτά. Το βάρος ήταν ένας επιπλέον παράγοντας και αν επρόκειτο για Αφροαμερικανές χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων, ήταν σχεδόν τέσσερις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου στο αίμα.

"Πολλοί άνθρωποι με καλή πρόθεση, ειδικά εκείνοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, πίνουν ποτά χαμηλής θερμιδικής αξίας για να μειώσουν τις θερμίδες στη διατροφή τους", δήλωσε η Yasmin Mossavar-Rahmani, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Η έρευνά μας και άλλες μελέτες παρατήρησης έδειξαν ότι τα ροφήματα με τεχνητά σάκχαρα μπορεί να μην είναι ακίνδυνα και η υψηλή κατανάλωσή τους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων".

Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στην συγκεκριμένη έρευνα και η American Heart Association, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματα, κυκλοφόρησε παράλληλα και συμβουλευτική δήλωση ότι δεν υπήρξε συμπερασματική επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι τα ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και τεχνητά γλυκαντικά αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Επιπλέον, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην Μελέτη Health Initiative Study, ανέφεραν οι ίδιες το τι ροφήματα συνήθιζαν να καταναλώνουν και επειδή και τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τον τύπο γλυκαντικών που περιείχαν τα ποτά, είναι σαφές ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Παρόλα αυτά, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι ο περιορισμός της χρήσης των αναψυκτικών και ροφημάτων διαίτης είναι το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνουμε για την υγεία μας. Και φυσικά, η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι απλά το νερό.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: