Τα ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας

Ενώ τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη φαίνεται να ενοχοποιούνται πολύ περισσότερο, ακόμη και αυτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορούν επίσης να σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά για τις γυναίκες.

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019

Οι συσχετισμοί μεταξύ της περίσσειας ζάχαρης στη διατροφή μας και διαφόρων ασθενειών έχουν τεκμηριωθεί εδώ και χρόνια, αλλά νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard μπορεί να μας κάνει να ξανασκεφτούμε πριν καταναλώσουμε το επόμενο αναψυκτικό, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών, όπως είναι τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά ακόμη και οι χυμοί, αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα με μια μελέτη που πήρε δεδομένα από δεκαετίες πριν για περίπου 120.000 άνδρες και γυναίκες. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Circulation, δείχνουν ότι, ενώ τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη, η υψηλή πρόσληψη ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδίως μεταξύ των γυναικών.

Διαβάστε: 
Τα 11 φρούτα που περιέχουν τη λιγότερη ζάχαρη

"Η μεγάλη εικόνα αρχίζει πραγματικά να αναδύεται", εξηγεί η κύρια συγγραφέας Vasanti Malik από το T.H. Chan School of Public Health του Harvard, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν με ευρύτερα ευρήματα σχετικά με τις βλάβες που προκαλούν τα γλυκά ποτά. "Αυτό δεν είναι τυχαίο. Υπάρχει μεγάλη συνοχή σε αυτά τα ευρήματα" τονίζει. Πολλές μελέτες έχουν ήδη συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτη, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Μια ανάλυση του 2015 έδειξε ότι αυτά τα ποτά ήταν υπεύθυνα για περίπου 184.000 θανάτους παγκοσμίως ανά έτος. Η πρόσφατη μελέτη παρατήρησης εκτείνεται σε ένα διάστημα 34 ετών και χρησιμοποίησε δεδομένα από περίπου 38.000 άντρες και 81.000 γυναίκες για να διερευνήσει αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία, τόσο για τα παραδοσιακά ζαχαρούχα ποτά όσο και για αυτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως τα ροφήματα διαίτης ή χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Η Vasanti και μια διεθνής ερευνητική ομάδα εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης των ποτών αυτών και του θανάτου από διάφορες αιτίες, ελέγχοντας παράλληλα τον τρόπο ζωής και παράγοντες υγείας των συμμετεχόντων, όπως τη σωματική δραστηριότητα και τον δείκτη μάζας σώματος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζαχαρωδών ποτών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες - και ειδικότερα, υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου ή του μαστού. Όσοι κατανάλωναν ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά είχαν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό,τι εκείνοι που κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά. Ωστόσο, οι γυναίκες που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα ροφήματα με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες την ημέρα, είχαν υψηλότερο από τον κανονικό κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις - αν και οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι καλύτερο να προτιμούμε σε κάθε περίπτωση το νερό, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα ποτό που περιέχει τεχνητά γλυκαντικά, αναφέρει η Malik. "Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές που έχουν συνηθίσει στα ζαχαρούχα ποτά να μειώσουν την ποσότητα που προσλαμβάνουν, αλλά το νερό είναι η καλύτερη και υγιεινότερη επιλογή", δήλωσε.

Διαβάστε επίσης:
Τα αναψυκτικά διαίτης ξεγελάνε τον μεταβολισμό

Mπορεί να είναι δύσκολο, όπως λένε οι ερευνητές, να εγκαταλείψουμε την μακροχρόνια συνήθεια να απολαμβάνουμε ζαχαρούχα ποτά. Πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το νερό δεν μπορεί να πάρει μόνο τη θέση των ποτών που είναι επικίνδυνα για την υγεία, αφού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, διατηρεί τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση και συμβάλλει στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα μας. Τέλος, το νερό μπορεί να μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου καθώς και να μας εξοικονομήσει χρήματα.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: