Σπιτικοί χυμοί, μια υγιεινή επιλογή

Συνδυάζοντας  ωμά φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα σε ένα ποτήρι δροσερού χυμού διασφαλίζετε την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό και προάγετε την υγείας σας. Στην εποχή μας όπου η συνιστώμενη καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί συχνά δύσκολο στόχο, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός ο «έξυπνος και δημιουργικός» τρόπος πρόσληψης αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

 

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2018

Το να φτιάξετε φρέσκους χυμούς είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι φρούτα και λαχανικά υψηλής ποιότητας και έναν καλό αποχυμωτή. Προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. Πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης, κόβετε όποια σημεία έχουν υποστεί οποιαδήποτε αλλοίωση. Οι φυσικοί χυμοί φρούτων περιέχουν περισσότερες θερμίδες και σάκχαρα από τους χυμούς λαχανικών, ενώ αυτονόητο είναι πως οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί είναι πολύ κατώτεροι από τους φρεσκοστυμμένους σπιτικούς.  
Το κάθε είδος χυμού έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ουσίες που δρουν σε συνέργια μειώνοντας εντυπωσιακά τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.  Ας δούμε τις ευεργετικές ιδιότητες των χυμών από κάποια φρούτα και λαχανικά.

Χυμός μήλου

Πλούσιος σε βιταμίνη Β και C, κάλιο, μαγνήσιο. Περιέχει πηκτίνη -μια φυσική, υδατοδιαλυτή ουσία που δρα ως φυτική ίνα και βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος.

Χυμός σταφυλιού

Πλούσιος σε βιταμίνη Β και C, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό και ασβέστιο. Βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και την αποβολή των τοξινών από το σώμα λόγω των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχει και δίνει ενέργεια. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι ευεργετικός για τα καρδιακά νοσήματα, τις αλλεργίες και την ουρική αρθρίτιδα. 
Χυμός ροδιού: Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά,  έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός κατά του καρκίνου (πιο συγκεκριμένα, του μαστού και του προστάτη) και στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Βοηθάει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και μπορεί να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.  

Χυμός καρότου

Είναι πλούσιος σε β-καροτίνη και περιέχει βιταμίνες B, C και Κ, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα μέταλλα. Εξαιρετικό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας και διευκολύνει την πέψη.

Χυμός παντζαριού

Περιέχει βιταμίνες Β και C, κάλιο, μαγγάνιο και σίδηρο. Είναι ένα καλό αγχολυτικό καθώς βοηθά στην απώλεια βάρους και την αϋπνία. Ο συνδυασμός του χυμού καρότου και παντζαριού, κρατά τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα σε ύφεση, στις γυναίκες.

Χυμός τομάτας

Ανοίγει την όρεξη και βοηθά στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και τη βελτίωση της πέψης, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευεργετικός στην απώλεια βάρους. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή λυκοπένιου, μιας χρωστικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές του και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Χυμός cranberry

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ουροποιητικού λόγω μιας ουσίας  που περιέχει, η οποία δημιουργεί όξινο περιβάλλον στην ουροδόχο κύστη αποτρέποντας έτσι τους μικροοργανισμούς να προσκολληθούν σε αυτήν. 

Χυμοί εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) περιέχουν πολύ καλές ποσότητες βιταμίνης C που ενισχύει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων. Καταπολεμά επίσης τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση του δέρματος και συμβάλλει στην βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αποτοξίνωση του σώματος. 

Ρίζα τζίντζερ

Προσθέτοντας ξύσμα από τζίντζερ σε οποιονδήποτε χυμό, προσθέτουμε μια πικάντικη γευστική πινελιά με ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό και νευρολογικό μας σύστημα.

Σιταρόχορτο

Πλούσιο σε χλωροφύλλη και με πάνω από 100 άλλες θρεπτικές ουσίες έχει αναγνωριστεί για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες και την ικανότητα αναγέννησης των κυττάρων.

Χυμός φράουλας

Πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ιώδιο.

Όροι: 
Κατηγοριες: