Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε συχνά φρουτοχυμούς αλλά να προτιμάμε τα ολόκληρα φρούτα

Αντίθετα με την άποψη που επικρατεί εδώ και χρόνια ότι οι χυμοί φρούτων είναι εξ ορισμού υγιεινοί, νέα επιστημονικά ευρήματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά οι χυμοί δεν είναι και τόσο «αθώοι» όσο πιστεύουμε καθώς, όσοι τους καταναλώνουν καθημερινά, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν υπέρταση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τόσο συχνά.

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Swinburne στο Hawthorn της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμών φρούτων αυξάνει την αρτηριακή πίεση η οποία ευθύνεται για πολλές καρδιολογικές παθήσεις. Ο επικεφαλής της μελέτης, Dr.Matthew Pase επεσήμανε ότι τα ευρήματά της μελέτης είναι σημαντικά, επειδή «υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι ο χυμός φρούτων είναι υγιεινός». «Παρά το γεγονός ότι οι χυμοί έχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης με αμελητέα ποσότητα φυτικών ινών. 

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες ώστε τα σάκχαρα να απορροφηθούν με αργό ρυθμό από τον οργανισμό μας.  Έτσι, η συχνή κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να συμβάλλει στην υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, επιτείνοντας την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα", προσέθεσε. Ένα ποτήρι χυμού την ημέρα φάνηκε να αυξάνει σημαντικά την κεντρική αρτηριακή πίεση, η οποία μετράται στην αορτή, τη μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε ολόκληρο το σώμα. 

Η κατανάλωση χυμών φρούτων έχει κατηγορηθεί και για τη συμβολή της στην παχυσαρκία και τον διαβήτη καθώς μια μερίδα 250ml περιέχει 115 θερμίδες, που ισοδυναμεί με επτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.  Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι πρέπει να προτιμούμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού, προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από τη διατροφική τους αξία.

Όροι: 
Κατηγοριες: