Τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ενώ ακόμα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο, οι επιστήμονες προσανατολίζονται στο ότι για την έξαρση της ασθένειας, έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η διατροφή.

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν τρόφιμα που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο. Φυσικά μιλάμε για υπερβολικές ποσότητες. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρέσουμε όλες αυτές τις τροφές από τη διατροφή μας, ωστόσο, καλό είναι να κρατάμε μια ισορροπία.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, το οποίο το σώμα σας χρειάζεται για να αποφύγει την αναιμία, τη χρόνια κόπωση και τους αδύναμους μύες. Ωστόσο, πολύ σίδηρος μπορεί να καταλήξει να προκαλέσει ζημιά από τις πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες. Όταν το σίδηρο συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, γεμίζει μια περιοχή γνωστή ως "γκρίζα ύλη". Αυτό είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που παρουσιάζει ένα από τα πρώτα σημάδια εκφύλισης καθώς γερνάμε. Πολύ μεγάλο σίδερο σε αυτόν τον τομέα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Yδατάνθρακες και σάκχαρα

Σε μια μελέτη του 2012, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που κατανάλωναν μια δίαιτα βαριά σε υδατάνθρακες είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το Αλτσχάιμερ από όσους κατανάλωναν μια πιο υγιεινή διατροφή. Οι υδατάνθρακες που απαντώνται φυσικά στα τρόφιμα περιλαμβάνουν τα σάκχαρα, τα άμυλα και τις ίνες, αλλά τα μεταποιημένα τρόφιμα είναι συχνά φορτωμένα με ζάχαρη. Αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο σώμα, προκαλώντας αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Μια μακροχρόνια δίαιτα βαριά σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη με την πάροδο του χρόνου. Αν το σώμα σας αρχίσει να αγνοεί την ινσουλίνη, το πάγκρεας σας θα αντισταθμίσει με την παραγωγή ακόμα περισσότερων. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν να καταλήξουν σε καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα μνήμης.

AGES (γλυκοτοξίνες)

Τα AGES, γνωστά και ως γλυκοτοξίνες, είναι δραστικές ενώσεις οι οποίες προκύπτουν απο τη χημική αντίδραση σακχάρων και αμινοξέων (αντίδραση Mailard) και απο την οξείδωση σακχάρων, λιπιδίων και αμινοξέων. Ο σχηματισμός των AGES είναι μέρος του μεταβολισμού μας, δηλαδή, παράγονται φυσικά στο σώμα μας. Ωστόσο, άλλη μια πηγή αυτών των τοξινών είναι η διατροφή μας. Στοιχεία ερευνών δείχνουν οτι οι υψηλές συγκεντρώσεις προάγουν το οξειδωτικό στρές και την φλεγμονή και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών, καρκίνου, Αλτζχάιμερ και άλλων ασθενειών. Αυτές οι ενώσεις βρίσκονται επίσης στα τρόφιμα και αυξάνονται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος και επεξεργασίας του φαγητού. Για παράδειγμα, το βρασμένο κοτόπουλο έχει 1.210 ΑGES ανά 100 γραμμάρια ενώ το τηγανισμένο 9.722 ΑGES ανά 100 γραμμάρια. Η συγκέντρωση των AGES στα τρόφιμα, αυξάνουν την συνολική συγκέντρωση τους στο σώμα μας. Η διατροφή του δυτικού κόσμου είναι πλούσια σε γλυκοτοξίνες, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης έτοιμων, επεξεργασμένων φαγητών.

Τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου Alzheimer

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε, είναι επίσης καλό να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να προσεγγίσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης του Alzheimer. Δώστε έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία όταν τρώγονται ωμά έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα AGE και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες. Τα βλαστοί καρύδια και οι σπόροι παρέχουν υγιή λίπη και μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Τα αβοκάντο, με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορούν πραγματικά να ικανοποιήσουν την πείνα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - ένα χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής - μπορούν να προέρχονται από φυτά, όπως το λινάρι, η κάνναβη και οι σπόροι chia.

Οι ρίζες επίσης είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα ραπανάκι. Η Maca, μια σούπερ τροφή που βρίσκεται στα βουνά της Νότιας Αμερικής, είναι μια ριζωμένη ρίζα που μπορείτε εύκολα να προσθέσετε σε λουκάνικα και γάλατα. Μην ξεχάσετε να πίνετε φρέσκο νερό όλη την ημέρα.

Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Όροι: 
Κατηγοριες: