Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιαγγειακή υγεία

Μπορεί η μεγάλη έλλειψη ή, αντίθετα, οι πάρα πολλές ώρες ύπνου να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο πόσες ώρες αλλά και πόσο καλά κοιμάστε κάθε νύχτα και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2019

Πολλές μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία του ύπνου για τη διατήρηση της υγείας γενικότερα. Ολοένα και περισσότερο όμως, οι ερευνητές ανακαλύπτουν το πώς η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει συγκεκριμένες πτυχές της υγείας ενός ατόμου. Πρόσφατη μελέτη από το Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III στη Μαδρίτη και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Tufts  δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της ποιότητας ύπνου και του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την δημιουργία πλακών στις αρτηρίες.

"Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε χρησιμοποιώντας διάφορες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, της σωματικής άσκησης και της διατροφής", λέει ο José Ordovás, ανώτερος συγγραφέας της νέας έρευνας. "Αλλά αυτή η μελέτη τονίζει ότι πρέπει να συμπεριλάβουμε τον ύπνο ως ένα από τα όπλα που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων - ένα παράγοντα που διακυβεύεται καθημερινά", εξηγεί ο Δρ Ordovás. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Διαβάστε επίσης: 
Προβλήματα στον ύπνο; Ορισμένα snack μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Για τις ανάγκες της μελέτης, 3.974 τραπεζικοί υπάλληλοι φόρεσαν ειδικές συσκευές καταγραφής δραστηριότητας για να μετρηθούν οι ώρες του ύπνου τους επί μία εβδομάδα.  Υποβλήθηκαν επίσης σε 3D υπερηχογραφήματα και αξονικές καρδιάς ώστε να αναζητηθούν τυχόν καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες κάθε βράδι, όσοι κοιμήθηκαν λιγότερο από έξι ώρες είχαν 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν «προ-κλινική» αθηροσκλήρωση, δηλαδή αλλαγές στη δομή και πύκνωση στα τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες δεν είναι ακόμα αρκετά σοβαρές ώστε να προκαλέσουν επιπλοκές. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψη ύπνου με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως είναι το υψηλό σάκχαρο του αίματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η φλεγμονή και η παχυσαρκία.

«Ο ύπνος, μαζί με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, είναι μια από τις υγιεινές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε και να διατηρήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος», δήλωσε ο Ordovas. 

Η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να αναπτυχθεί σταδιακά για αρκετές δεκαετίες προτού προκαλέσει προβλήματα. Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για χρόνια με προ-κλινικές ανωμαλίες πριν αναπτύξουν πλήρη εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ενώ πολύ λίγοι από τους συμμετέχοντες - μόλις 160 άτομα - κοιμόντουσαν περισσότερο από οκτώ ώρες τη νύχτα, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι και αυτοί είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερο από 8 ώρες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προ-κλινική συγκέντρωση πλάκας στις αρτηρίες τους από εκείνες που περιορίζονταν στις επτά έως οκτώ ώρες. Οι άνδρες είχαν επίσης ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας όταν κοιμόντουσαν πάρα πολλές ώρες, αλλά η διαφορά ήταν πολύ μικρή για να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι οφειλόταν στην τύχη. "Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το περισσότερο δεν είναι πάντοτε και το καλύτερο, καθώς η υπέρβαση στις ώρες του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο", ανέφερε ο Ordovas.

Διαβάστε: 
Πολλά αναψυκτικά και καφεϊνούχα ποτά; Λιγότερα «όνειρα γλυκά»

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 46 ετών κατά μέσο όρο και κανείς δεν είχε ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Είχαν την τάση να είναι ελαφρώς υπέρβαροι, αλλά και να κάνουν περίπου 45 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο, ήταν στην πλειοψηφία τους μεγαλύτεροι, ζύγιζαν περισσότερο και  είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης από ό, τι τα άτομα που αναπαύονταν περισσότερο, δήλωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα μελέτης αξιολόγησε τους κινδύνους των συμμετεχόντων για σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα βάθος χρόνου 10 έως 30 ετών, χρησιμοποιώντας τον υπολογισμό της βαθμολογίας κινδύνου Framingham. Συνολικά, οι συμμετέχοντες είχαν 5,9%  κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου τα επόμενα 10 χρόνια και 17,7% τα επόμενα 30.  Ωστόσο, με λιγότερο από έξι ώρες ύπνου, ο 10ετής κίνδυνος αυξήθηκε σε 6,9%, ενώ έφθασε το 20,9% σε βάθος  30 χρόνων.

Για να καταφέρετε να απολαμβάνετε επαρκή ύπνο κάθε βράδι, προσπαθήστε να κάνετε τον ύπνο σας προτεραιότητα,  απενεργοποιώντας την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το tablet και το τηλέφωνο σε μια λογική ώρα, διατηρώντας ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, βρίσκοντας χρόνο για να χαλαρώσετε πριν πέσετε στο κρεβάτι και αποφεύγοντας την καφεΐνη αργά μέσα στην ημέρα. Η άσκηση και η καλή διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: