Η πρόσληψη ζάχαρης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπιναν το ισοδύναμο δύο ζαχαρούχων αναψυκτικών ή δύο ποτήρια χυμού φρούτων την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν περίπου 63% πιθανότερο να αναπτύξουν άσθμα σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες απέφευγαν τα ζαχαρούχα ποτά

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Με την αυξανόμενη επικράτηση του παιδικού άσθματος από τη δεκαετία του 1980, υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια από τους ερευνητές να εντοπιστούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι η αιτία της παρατηρούμενης αύξησης του αριθμού των παιδιών που αναπτύσσουν άσθμα. Δεδομένου ότι η θερμιδική πρόσληψη από προστιθέμενα σάκχαρα, κυρίως στα ζαχαρούχα ποτά, έχει επίσης αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο. Είναι ήδη γνωστό ότι η παχυσαρκία, για την οποία η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης είναι αιτιώδης παράγοντας, αποτελεί λόγο κινδύνου για την ανάπτυξη του άσθματος, αλλά υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία των πνευμόνων προκαλώντας φλεγμονή.

Η νέα αυτή μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Annals of the American Thoracic Society, , εμπλέκει τα ζαχαρούχα ποτά και τη φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων). Οι ερευνητές από το Harvard μελέτησαν 1.068 μητέρες στην ανατολική Μασαχουσέτη, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Έλεγξαν τη διατροφή των παιδιών τους και τις διαγνώσεις άσθματος στις ηλικίες των 3 και 7 ετών. Περίπου το μισό ποσοστό της πρόσληψης φρουκτόζης τόσο από μητέρες όσο και από παιδιά προήλθε από γλυκά αναψυκτικά και χυμούς φρούτων. Σε σύγκριση με τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν τη λιγότερη ζάχαρη (κατά μέσο όρο 21 γραμμάρια την ημέρα), τα παιδιά εκείνων που έπαιρναν την περισσότερη (46 γραμμάρια την ημέρα), είχαν 58% υψηλότερο κίνδυνο για άσθμα. Οι ερευνητές πήραν υπόψη τους στοιχεία για την εκπαίδευση της μητέρας, το κάπνισμα και το δείκτη μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη, καθώς και για το ΔΜΣ του παιδιού, την ηλικία, το φύλο και τη φυλή. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Sheryl L. Rifas-Shiman, του τμήματος Population Medicine της Ιατρικής Σχολής του Harvard, δήλωσε ότι ο μηχανισμός για τη σύνδεση αυτή παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, ανέφερε ότι : «Η αποφυγή της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς τρόπους μείωσης του κινδύνου παιδικού άσθματος».

 Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: