Σχετικα Αφιερωματα

Η συμβολή της μαστίχας στην ομαλή σεξουαλική ζωή

Από τον σχίνο ή μαστιχόδενδρο (Pistacia lentiscus) που ευδοκιμεί σε όλη την Μεσόγειο εξάγεται η αρωματική φυσική ρητίνη που μας είναι γνωστή σαν μαστίχα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται από τον 3ο αιώνα, μια ιδιαίτερη ποικιλία, ο μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var. Chia), στα νότια χωριά της Χίου τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Η μαστίχα χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα και την βιομηχανία.

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα που εκπόνησαν οι Θωμάς Σαββίδης Βιολόγος – Χημικός Αναπληρωτής Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Θάνος Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής Σεξουαλικής Υγείας, κατέδειξε ότι η μαστίχα περιέχει ψευδάργυρο, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στην καλή λειτουργία του προστάτη αιματώνοντας όσο χρειάζεται τα αιμοφόρα αγγεία. Ο ψευδάργυρος επίσης συντελεί στην παραγωγή DNA και RNA που συμβάλλουν στην υγεία του σπέρματος, ενώ αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που απειλούν τον οργανισμό.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρονται και τα παρακάτω:

Οι άνδρες έχουν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή, απλά μασώντας μαστίχα ή καταναλώνοντας προϊόντα με μαστίχα και χωρίς την αίσθηση ότι χρειάζονται κάποιο φάρμακο βοηθητικά. Οι έρευνες που συνεχίζονται οδηγούν στην ανακάλυψη κι άλλων ιχνοστοιχείων που εμπεριέχονται στη μαστίχα και λειτουργούν υπέρ του γυναικείου οργανισμού. Η μαστίχα υπό μορφή τσίχλας εξασφαλίζει δροσερή, ευχάριστη αναπνοή, θαυμάσια γεύση, στοματική υγιεινή, και ωραίο δέρμα λόγω των καλλυντικών ιδιοτήτων της, στοιχεία που συντελούν επίσης στην σεξουαλικότητα.

Παράλληλα αναφορές και καταγραφές των περιηγητών της Χίου από τον 15ο αιώνα έρχονται να συμφωνήσουν με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε πως η καθημερινή μάσηση μαστίχας Χίου, κυρίως στην ακατέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή ‘δάκρυα’ μαστίχας) αλλά και με τη μορφή σκόνης, κουφέτων (τσίχλας) ή μαστιχέλαιου, πέραν της ωραίας φυσικής γεύσης και φρεσκάδας που αποδίδει, έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προστασία και στη διατήρηση της υγείας μας, και στην σεξουαλική μας υγεία, μέσω ποικίλων επιδράσεων στον οργανισμό μας.

Όροι: 
Κατηγοριες: