Η λιστέρια προσβάλλει περισσότερο τους ηλικιωμένους

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFSA καθώς και του Αμερικανικού οργανισμού τροφίμων παρατηρήθηκε αλματώδης αύξηση το 2008 των κρουσμάτων της λιστερίωσης και κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και ενώ κατά το διάστημα 2014-2015 παραμένει σχετικά σταθερός παρόλα αυτά έχει ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο που έχει θέση ο διεθνής οργανισμός υγείας, προκαλώντας ανησυχία για την ασφαλή σίτιση του πληθυσμού και ειδικά των ηλικιωμένων, αφού ζουν τις περισσότερες φορές με χρόνιες παθήσεις.

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Η λιστερίωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα βακτήριο Listeria monocytogenes, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στο περιβάλλον. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ανεκτικά σε υψηλές συγκεντρώσεις άλατος και ως εκ τούτου μπορεί να επιβιώσουν ακόμη και αν τα τρόφιμα  επεξεργαστούν, μπορεί να διατηρηθεί  ακόμη και στα κατεψυγμένα τρόφιμα τα οποία είναι έτοιμα προς κατανάλωση όπως το επεξεργασμένο κρέας και ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το μαλακό τυρί, το βούτυρο και γάλα, ειδικά αν είναι μη παστεριωμένο και προπαρασκευασμένα σάντουιτς και σαλάτες. 

Μετά από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, τα περισσότερα υγιή άτομα δεν αναπτύσσουν κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα. Ωστόσο, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι έγκυες γυναίκες, νεογέννητα και ηλικιωμένους, η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις του εγκεφάλου, και αιματολογικές λοιμώξεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμη με τη χρήση αντιβιοτικών.

Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο - περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των Listeria λοιμώξεων συμβαίνουν σε άτομα 65 ετών και άνω, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν, το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα όργανά τους, δεν είναι τόσο σε θέση να αναγνωρίσουν και να απελευθερώσουν ουσίες ώστε να εξουδετερώσουν επιβλαβή μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Επίσης πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ζουν με χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, παίρνοντας φάρμακα που μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επίσης, τα οξέα του στομάχου μειώνεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν, και το γαστρικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροφιμογενών μικροβίων.

Οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ιδιαίτερα όχι μόνο για την λιστερίωση αλλά και για άλλες τροφιμογενείς ασθένειες όπως   η σαλμονέλωση και η καμπυλοβακτηρίωση, γι΄αυτό μας καθιστούν την προσοχή στην επεξεργασία και υγιεινή των τροφίμων, συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση διαφορετικής επιφάνειας κοπής για κάθε τρόφιμο και συχνή απολύμανση στην κουζίνα και τις συσκευές αυτής, αποτελούν λίγα βασικά βήματα για τον περιορισμό της νόσου.

ΠΗΓΗ: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/161216
          https://www.cdc.gov/listeria/risk-groups/elderly.html

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: