Η παχυσαρκία επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία θα μπορούσε να οδηγήσει τις γυναίκες σε πιο σοβαρές ενοχλήσεις από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή τα αντίστοιχα αγγειοκινητικά (VMS), όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, πόνο στους αρθρικούς και μυϊκούς πόρους και πιο έντονα προβλήματα ούρησης. 

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την The North American Menopause Society (NAMS),  οι επιστήμονες έδειξαν ότι η συχνότητα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος στις γυναίκες, ακόμη και σε εκείνες που βάζουν επιπλέον κιλά κατά τη διάρκεια της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου. Η μελέτη παρακολούθησε επίσης την επίδραση της παχυσαρκίας στα αγγειοκινητικά συμπτώματα (Vasomotor Symptoms-VMS) εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα συμπτώματα 749 γυναικών από τη Βραζιλία, ηλικίας 45 έως 60 ετών και οι γυναίκες με παχυσαρκία έδειξαν ότι υπέφεραν περισσότερο από τις πιο σοβαρές συνέπειες της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τις κάνει να σταματήσουν κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες και να είναι λιγότερο αποδοτικές στην εργασία τους. Τα δεδομένα υποστηρίχθηκαν από μια θεωρία που ονομάζεται θερμορυθμιστική, η οποία προτείνει ότι ο ΔΜΣ συνδέεται θετικά με το VMS εξαιτίας των ιστών του σωματικού λίπους που δρουν ως ισχυροί μονωτήρες θερμότητας.  Η μόνωση αυτή κάνει τη διανομή της θερμότητας πιο δύσκολη, γεγονός που στη συνέχεια αυξάνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις παχύσαρκες γυναίκες.  Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη δυσάρεστη συνέπεια: η ύπαρξη υψηλού ΔΜΣ συνδέεται επίσης με τους πόνους στους αρθρικούς και μυϊκούς πόρους και πιο έντονα προβλήματα κατά την ούρηση.

Η μελέτη ενισχύει τη σημασία μιας πολύπλευρης προσέγγισης για τον έλεγχο του βάρους των γυναικών με παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης για την ελαχιστοποίηση της επίδρασης της παχυσαρκίας σε άλλα θέματα υγείας στις γυναίκες αυτής της ηλικίας.  «Σε μερικές μελέτες, αλλά όχι όλες, η απώλεια βάρους και η άσκηση έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις εξάψεις στις γυναίκες με υπερβολικό βάρος, δίνοντάς τους έτσι περισσότερα περιθώρια για να δημιουργήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», δήλωσε η διευθύντρια της NAMS, JoAnn Pinkerton. Πρόσθεσε επίσης ότι η μελέτη συμπληρώνει προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν περισσότερες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Όροι: 
Κατηγοριες: