Ο ρόλος της διατροφής στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία

Η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ανάπτυξη και εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας στους ηλικιωμένους, μια προοδευτική χρόνια ασθένεια του κεντρικού αμφιβληστροειδούς και κύρια αιτία ανεπανόρθωτης και σοβαρής απώλειας της όρασης στις δυτικές χώρες.

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή, ένα στρώμα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού. Αυτή η στρώση περιέχει κύτταρα ευαίσθητα στο φως. Μας βοηθά να δούμε τον κόσμο γύρω μας. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) επηρεάζει την κεντρική όραση ενός ατόμου. Οι εικόνες που ήταν καθαρές μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται θολές και ενδέχεται να εμφανιστούν σκούρα σημεία, τα οποία γίνονται σταδιακά μεγαλύτερα. Οι ευθείες γραμμές μπορεί να φαίνονται καμπύλες ή παραμορφωμένες και τα χρώματα είναι πιο σκούρα ή λιγότερο ζωντανά από ό, τι πριν. Το διάβασμα, η γραφή, η αναγνώριση προσώπων και η οδήγηση γίνονται δυσκολότερα. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως αρκετή περιφερειακή όραση που επιτρέπει άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Η πάθηση αυτή επηρεάζει ηλικιωμένους και αποτελεί μείζονα αιτία μερικής τύφλωσης μεταξύ ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω.

Για την αξιολόγηση του ρόλου της δίαιτας και της πρόσληψης τροφής στον ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας η ερευνήτρια Naoko Chapman από το Πανεπιστήμιο του Auckland  έκανε μια συστηματική ανασκόπηση 18 προηγούμενων υψηλής ποιότητας μελετών. "Ο στόχος του έργου ήταν να επανεξετάσουμε συστηματικά στοιχεία σχετικά με τον ρόλο της δίαιτας και της πρόσληψης τροφής στην AMD", εξήγησαν οι επιστήμονες. "Η εστίαση ήταν στις επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με την πρόσληψη τροφής και όχι στις μελέτες που αφορούν τα συμπληρώματα".  Η ανασκόπηση και οι αναλύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν πολυπαραγοντικές επιδράσεις της διατροφής και της πρόσληψης τροφής στην επίπτωση και την εξέλιξη της AMD ", ανέφεραν οι ερευνητές.

"Η προσήλωση σε μια μεσογειακή διατροφή με βάση την υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, δημητριακών και ξηρών καρπών, σε μια μέτρια κατανάλωση ψαριών, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, χρήση ελαιολάδου στη θέση άλλων ελαίων/λιπών, προαιρετικές χαμηλές ποσότητες κόκκινου κρασιού, και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος πρέπει να ενθαρρυνθεί",

δήλωσε η Chapman και η ομάδα της. "Το πρότυπο της δίαιτας της Ανατολής με υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, όσπριων, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ντομάτας και θαλασσινών προτιμάται από ένα μοντέλο δυτικής διατροφής με υψηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τηγανητών πατατών και αυγών. Οι αναθεωρημένες μελέτες συνιστούν την κατανάλωση λαχανικών για την αύξηση πρόσληψης καροτενοειδών από τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη».

"Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα συνιστάται επίσης ώστε να αυξηθούν τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, DHA και EPA. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως είναι τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη, πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο. Το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο από 4 φορές την εβδομάδα και η κατανάλωση αλλαντικών πρέπει να μειώνεται σε λιγότερο από μία φορά το μήνα. Οι επιλογές τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη προτιμώνται και η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα. Η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, η αύξηση της πρόσληψης τροφών που περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται από τον αμφιβληστροειδή και η αποφυγή των τροφών που προκαλούν οξειδωτική βλάβη θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την AMD", κατέληξε η Chapman .  Η αναθεώρηση δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical and Experimental Ophthalmology.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: