Τα προβιοτικά μειώνουν την οστική απώλεια στις ηλικιωμένες γυναίκες

Είναι ευρέως αποδεδειγμένο ότι τα προβιοτικά έχουν μια σειρά ωφελημάτων για την υγεία, από το έντερο έως τη διαχείριση του άγχους και του στρες. Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές στη Σουηδία έδειξαν ότι τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τον ανθρώπινο σκελετό.

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Η χρήση προβιοτικών για τη διατήρηση της καλής υγείας των οστών είναι μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα για το μέλλον, αφού οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η χρήση τους σε ηλικιωμένες γυναίκες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% της απώλειας οστού που σχετίζεται με την ηλικία. Δημοσιεύοντας τα ευρήματα της μελέτης τους στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Internal Medicie, η ομάδα πιστεύει ότι η συγκεκριμένη έρευνα προετοιμάζει το δρόμο για την πρόληψη των καταγμάτων μεταξύ των ηλικιωμένων σε μια προσέγγιση που έχει σχεδιαστεί για να προλαμβάνει τα προβλήματα αυτά και να αποφεύγει τις οδυνηρές διαδικασίες αποκατάστασης.

«Σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης», δήλωσε ο Mattias Lorentzon, επικεφαλής γιατρός και καθηγητής γηριατρικής στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Gothenburg. "Επειδή η ευθραυστότητα των οστών σπάνια ανιχνεύεται πριν από το πρώτο κάταγμα, υπάρχει μια πιεστική ανάγκη για προληπτικές θεραπείες" τόνισε. Η εργασία της ομάδας με το προβιοτικό - μια σκόνη που περιέχει τα βακτηρίδια Lactobacillus reuteri 6475 - επιβεβαιώνει περαιτέρω προηγούμενες προσπάθειες που δείχνουν το ρόλο που παίζουν τα βακτηρίδια στην οστική πυκνότητα, αν και αυτό παρατηρήθηκε μόνο σε ποντίκια. Το L. reuteri 6475 είναι ένα μικρόβιο ιθαγενές στην ανθρώπινη γαστρεντερική οδό με πολλά οφέλη για τον ξενιστή συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων. Η φλεγμονή οδηγεί σε επιταχυνόμενη οστική απώλεια λόγω διέγερσης των υπεύθυνων για την οστική απορρόφηση κυττάρων που ξεφλουδίζουν και σπάνε τα οστά.

Λεπτομέρειες μελέτης

Η τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, έθεσε ως στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης των προβιοτικών ως συμπλήρωμα στον ανθρώπινο σκελετό. Στην αρχή της δοκιμής μετρήθηκε και καταγράφηκε η οστική πυκνότητα (BMD) της σπονδυλικής στήλης, του ισχίου ή του μηριαίου οστού σε ενενήντα ηλικιωμένες γυναίκες ηλικίας 76 ετών κατά μέσο όρο. Αυτές οι γυναίκες κλήθηκαν να πάρουν είτε το προϊόν μελέτης - ένα λυοφιλιωμένο σκεύασμα L. reuteri 6475 ανακατεμένο με σκόνη μαλτοδεξτρίνης. Το σκεύασμα ελήφθη δύο φορές ημερησίως, κάθε μέρα για 12 μήνες. Το προϊόν εικονικού φαρμάκου αποτελούνταν μόνο από σκόνη μαλτοδεξτρίνης.

"Όταν ολοκληρώσαμε τη μελέτη μετά από ένα χρόνο, μετρήσαμε την απώλεια οστικής μάζας των γυναικών στα κάτω άκρα και τη συγκρίναμε με τις μετρήσεις που κάναμε όταν άρχισε η μελέτη", δήλωσε η Anna Nilsson, ερευνήτρια, επικεφαλής ιατρός και καθηγήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Gothenburg. "Οι γυναίκες που έλαβαν τη σκόνη με τα ενεργά βακτήρια είχαν μόνο 50% οστική απώλεια σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν τις αδρανείς σκόνες. Ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι η θεραπεία ήταν καλά ανεκτή και δεν δημιούργησε περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτές που παρουσιάστηκαν στις γυναίκες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο", δήλωσε η Nilsson.

Μια μη φαρμακευτική προσέγγιση;

Η ομάδα πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική στην τρέχουσα προσέγγιση της οστεοπόρωσης πρώτης γραμμής που είναι τα διφωσφονικά. Τα διφωσφονικά είναι αντιοστεολυτικά φάρμακα που εμποδίζουν της απώλεια της μάζας του οστού μειώνοντας τον μεταβολισμό του και χορηγούνται είτε από το στόμα είτε με ένεση. Ενώ το φάρμακο έχει πολύ μεγαλύτερες επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, από αυτές που παρατηρήθηκαν με τη χρήση L.reuteri 6475, η παρατεταμένη διφωσφονική θεραπεία (πάνω από 3-5 χρόνια) δεν συνιστάται σε ασθενείς με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο κατάγματος. «Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι η ομάδα στην κοινωνία που κινδυνεύει περισσότερο από την οστεοπόρωση και τα κατάγματα» δήλωσε ο Lorentzon προσθέτοντας "η θεραπεία με προβιοτικά μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο για την πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης σε πολλούς ηλικιωμένους στο μέλλον".

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: University of Gothenburg

Όροι: 
Κατηγοριες: