Φουντούκια, ένας θαυματουργός ξηρός καρπός για τους ηλικιωμένους

Τα αγαπημένα μας φουντούκια μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών όπως του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε, σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, μειώνοντας την πιθανή έλλειψη αυτών των σημαντικών ουσιών που προστατεύουν τον εγκέφαλο από την πνευματική γήρανση που σχετίζεται με την ηλικία.

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

Αν και τα φουντούκια έχουν πολλές θερμίδες, έχουν παράλληλα και υψηλή θρεπτική αξία. Όπως πολλοί άλλοι ξηροί καρποί, προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ελαϊκό οξύ και πολυακόρεστων ωμέγα-3 και 6. Τα λιπαρά αυτά, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα σε ίνες, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση του κορεσμού και να αποτρέψουν το άσκοπο τσιμπολόγημα. Τα φουντούκια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και, πρόσφατα, έρευνα έδειξε ότι προστατεύουν και από εκφυλιστικές ασθένειες όπως το alzheimer και η άνοια, καθώς περιέχουν μαγνήσιο και βιταμίνη Ε που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην άμβλυνση της πνευματικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία.

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα φουντούκια που δόθηκαν σε ηλικιωμένους ενήλικες ως μέρος της διατροφής τους για 16 εβδομάδες βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση των θρεπτικών συστατικών του οργανισμού τους. Αυτό έγινε για να καθοριστεί εάν η καθημερινή κατανάλωση φουντουκιών από υγιείς ηλικιωμένους βελτιώνει τους βιοδείκτες της κατάστασης των μικροθρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα της βιταμίνης Ε και του μαγνησίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 32 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω τα οποία κατανάλωναν περίπου 57 γραμμάρια φουντουκιών καθημερινά για 16 εβδομάδες. Η μελέτη προσδιόρισε τις συγκεντρώσεις του μαγνησίου, των λιπιδίων, της γλυκόζης, της ινσουλίνης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας μαζί με τους μεταβολίτες της βιταμίνης Ε, τα δείγματα αίματος και ούρων καθώς και τα ανθρωπομορφικά μέτρα των συμμετεχόντων. Διεξάχθηκε από το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πανεπιστήμιο του Oregon.

"Αυτή είναι μια από τις πρώτες φορές που μια μελέτη αυτού του τύπου έχει επικεντρωθεί μόνο σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας", δήλωσε ο Alex Michels, ένας από τους συγγραφείς και ερευνητής στο Ινστιτούτο Linus Pauling. "Θέλαμε να συμπληρώσουμε ένα κομμάτι του παζλ , αν δηλαδή μπορούν τα φουντούκια να βελτιώσουν τη κατάσταση των θρεπτικών συστατικών στους ηλικιωμένους". Οι επιστήμονες μελέτησαν τα φουντούκια του Oregon, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 99% της αμερικανικής παραγωγής του συγκεκριμένου καρπού. Ο Maret Traber, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο OSU και στο Ινστιτούτο Linus Pauling ανέφερε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστούν αλλαγές στα επίπεδα της α-τοκοφερόλης στο αίμα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης που οδηγούν στην παραμονή περισσότερης α-τοκοφερόλης στο αίμα. "Έτσι, αντ 'αυτού μελετήσαμε τα ούρα για να δούμε κατά πόσο περιείχαν ένα καταβολίτη της βιταμίνης Ε.Ο καταβολίτης θα πρέπει να αυξάνεται μόνο εάν το σώμα παίρνει αρκετή βιταμίνη Ε. Τα φουντούκια είναι επίσης μια πλούσια πηγή υγιεινών λιπών, χαλκού και βιταμίνης Β6. Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται να παίρνουν πολυβιταμίνες, αλλά τα φουντούκια αντιπροσωπεύουν μια πολυβιταμίνη σε φυσική μορφή», κατέληξε. Τα ευρήματα έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου στο αίμα και αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Ε στα ούρα. Όσοι κατανάλωναν φουντούκια μία φορά την εβδομάδα είχαν μικρό αλλά σημαντικό όφελος, ενώ εκείνοι που έτρωγαν επτά φορές την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιο όφελος. Γνωστά στους ανθρώπους από την Μεσολιθική εποχή, τα φουντούκια είναι ο τρίτος πιο συχνά καλλιεργούμενος ξηρός καρπός μετά από τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: