Γιατί η οδοντιατρική υγεία είναι τόσο σημαντική για τους ηλικιωμένους

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα σφραγίσματα και πιθανά άλλα προβλήματα στο στόμα τους με την κακή στοματική υγιεινή ή την κατανάλωση πολλής ζάχαρης. Αυτό που μπορεί να μην συνειδητοποιούν είναι ότι τα προβλήματα της στοματικής υγείας μπορεί να προέρχονται από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή και η φαρμακευτική αγωγή.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick του New Jersey, βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με λιγότερα από 10 έως 19 δόντια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποσιτισμού αλλά και εξασθένισης της στοματικής τους υγείας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν 65 χρονών και άνω και υποβλήθηκαν σε θεραπεία από την κλινική της Σχολής Οδοντικής Ιατρικής του Rutgers μεταξύ 2015 και 2016. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 25% των ασθενών που μελετήθηκαν υποσιτιζόταν ή διέτρεχαν κίνδυνο υποσιτισμού. Τα άτομα που ταξινομήθηκαν ως τέτοια είχαν από 10 έως 19 δόντια και χρειάζονταν κάποια μορφή θεραπείας. Ο εθνικός μέσος όρος δοντιών για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω είναι τα 19 δόντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, οι ασθενείς που βρίσκονταν στην κατηγορία των "υποσιτισμένων" είχαν επίσης υψηλότερη απώλεια βάρους, χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη και υπέφεραν από άνοια ή και κατάθλιψη.

"Το στόμα είναι η πόρτα εισόδου για την κατανάλωση τροφίμων και υγρών", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Rena Zelig, διευθύντρια του Master of Science in Clinical Nutrition Program στο Rutgers School of Professions Health. "Αν η ακεραιότητά του είναι μειωμένη, η λειτουργική ικανότητα ενός ατόμου να καταναλώνει επαρκή τροφή μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά", πρόσθεσε. Το πανεπιστήμιο προχωρεί σε περαιτέρω μελέτες, αλλά η Zelig κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι οδοντίατροι παίζουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό ασθενών με διατροφικές ανεπάρκειες. "Οι γιατροί μπορούν επίσης να παραπέμπουν τους ασθενείς σε εγγεγραμμένους διαιτολόγους και σε προγράμματα κοινοτικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω εξασθένηση της διατροφικής τους κατάστασης", ανέφερε.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging Research and Clinical Practice, βάζει τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνα μεταξύ της απώλειας δοντιών και του κινδύνου υποσιτισμού καθώς και για την επίδραση της απώλειας δοντιών στην εμπειρία της κατανάλωσης τροφής και στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την κατανάλωση των τροφίμων.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: