Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για τους ηλικιωμένους;

Ο καλύτερος τρόπος για να χάσουν βάρος οι ηλικιωμένοι; Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε θερμίδες είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αδυνατήσουν τα άτομα άνω των 65 ετών.

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο περίπλοκη θα μπορούσε να είναι η απώλεια βάρους. Ωστόσο, η προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι μόνο το αδυνάτισμα. Η διατήρηση των μυών και της ποιότητας των οστών είναι επίσης σημαντικές, καθώς η ανεπιθύμητη απώλεια οστικής μάζας και μυών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κινητικότητας, ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού ενός ατόμου. «Γενικά, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την οστική και μυϊκή τους μάζα γύρω στην τέταρτη δεκαετία της ζωής, ενώ το λίπος συνεχίζει να συσσωρεύεται μέχρι περίπου την έβδομη δεκαετία της ζωής», λέει η Kristen M. Beavers, PhD, επίκουρη καθηγήτρια υγείας και άσκησης στο Wake Forest University και κύρια συγγραφέας της μελέτης. Καθώς ένα μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων αγωνίζεται με τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την απώλεια βάρους, θέλησε να ερευνήσει τον καλύτερο τρόπο για να χάσουν με ασφάλεια τα παραπανίσια κιλά τα άτομα αυτά και πιστεύει ότι έχει την απάντηση.

Η Beavers και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μελέτη περίπου 100 ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στη μία οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα εξαμηνιαίο πρόγραμμα γευμάτων χαμηλών θερμίδων που περιλάμβανε περισσότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, καθώς και επαρκές ασβέστιο και βιταμίνη D. Στην ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες έπαιρναν σε 0.8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, το οποίο συνιστάται σήμερα και από διάφορα Ιατρικά Ινστιτούτα. Δεδομένου ότι η Beavers υποστηρίζει ότι πολλοί ηλικιωμένοι είναι απίθανο να ασκούνται τόσο όσο χρειάζεται για να διατηρήσουν τους μυς και την οστική τους μάζα, η άσκηση δεν ήταν μέρος της μελέτης.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Nutrition and Metabolism, ανακάλυψε τα εξής:

  • Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα έχασαν περίπου 8,5 κιλά, με 87% του βάρους αυτού να είναι λίπος. Διατήρησαν επίσης τη μυϊκή τους μάζα. Όσοι ήταν στην ομάδα ελέγχου έχασαν περίπου 300 γραμμάρια.
  • Παρόλο που οι συμμετέχοντες έχαναν βάρος, διατηρούσαν επίσης την οστική μάζα και ο κίνδυνος καταγμάτων βελτιώθηκε με βάση την βαθμολογία που έδειξε η μέτρηση με TBS (trabecular bone score), ένα νέο εργαλείο το οποίο παρέχει δεδομένα σχετικά με την οστική αρχιτεκτονική.
  • Οι συμμετέχοντες έχασαν λίπος από το στομάχι, τους γοφούς, τους μηρούς και τον γλουτό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο των καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Βελτίωσαν επίσης τις βαθμολογίες τους κατά 0,75 μονάδες στον Δείκτη Υγιούς Γήρανσης, ο οποίος μετρά βιοδείκτες που προβλέπουν τη θνησιμότητα και τη μακροζωία.

"Τα δεδομένα από τη μελέτη αυτή δείχνουν ότι οι επαγγελματίες που εργάζονται με παχύσαρκους ηλικιωμένους μπορούν να συστήσουν ένα υποθερμιδικό, διατροφικά ολοκληρωμένο σχέδιο γεύματος υψηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και θα δουν ότι οι ασθενείς τους θα παρουσιάσουν σημαντική απώλεια βάρους συνοδευόμενη από ευνοϊκή μεταβολή της σωματικής σύνθεσης, τη λειτουργία και τη βελτίωση σε διάφορους βιοδείκτες θνησιμότητας", δήλωσε η Beavers προσθέτοντας ότι η πρωτεΐνη παρέχει αμινοξέα που απαιτούνται για τη σύνθεση τη μυϊκής πρωτεΐνης. "Από τη σκοπιά της απώλειας βάρους, η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό και μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους, μειώνοντας την ελεύθερη κατανάλωση τροφής", υπογράμμισε.

Οι ηλικιωμένοι έχουν μοναδικές πραγματικά διατροφικές ανάγκες και μπορεί να χρειαστεί να κάνουν αλλαγές στο διαιτολόγιό τους καθώς περνούν τα χρόνια. Η μυϊκή μάζα μπορεί να μειωθεί ως ένα φυσικό μέρος της γήρανσης και οι άνθρωποι δεν καίνε θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό όπως έκαναν όταν ήταν νεότεροι. Η στόχευση κατανάλωσης τροφών με θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητη για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που δεν διαθέτουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας. Ευεργετικά τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα, θαλασσινά, πουλερικά, αυγά, όσπρια και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο έλεγχος των μερίδων μπορεί επίσης να είναι απαραίτητος.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: