Σωστή διατροφή για την τρίτη ηλικία

Η καλή διατροφή δεν είναι θέμα ηλικίας. Απλοί και εύκολοι κανόνες, μας μαθαίνουν αν τρώμε σωστά ακόμη και στην τρίτη ηλικία.

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Βάλτε 5 χρώματα στο πιάτο σας

Οι Κινέζοι το εφαρμόζουν χρόνια, ώρα να το κάνετε και εσείς. Βάλτε 5 χρώματα κάθε φορά στο πιάτο σας καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Μην τα βράζετε γιατί έτσι τα συστατικά τους χάνονται εύκολα. 

Μαγειρέψτε έξυπνα

Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε τα λαχανικά είναι στον ατμό ή να τα σοτάρετε σε ελαιόλαδο καθώς έτσι θα διατηρήσουν τα συστατικά τους. 
Απολαύστε τα «καλά» λιπαρά: Αντί να προσπαθείτε να αποκλείσετε τα λιπαρά από τη διατροφή σας, επικεντρωθείτε στα «καλά» λιπαρά, όπως το αβοκάντο, το σολομό, τα καρύδια και το λιναρόσποροπου προστατεύουν τον οργανισμό σας από καρδιοπάθειες. Καταναλώστε άφοβα και πλήρη γαλακτοκομικά καθώς σύμφωνα με νέες έρευνες, η κατανάλωσή τους συνδέεται με λιγότερο σωματικό βάρος και μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας. 

Αποφύγετε τους «κακούς» υδατάνθρακες

Οι «κακοί» υδατάνθρακες, είναι τρόφιμα όπως το λευκό αλεύρι, η ζάχαρη και το ρύζι που δεν έχουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Οι «κακοί» υδατάνθρακες χωνεύονται εύκολα, προκαλούν σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο και μειωμένη ενέργεια. Για σταθερή πηγή ενέργειας και σταθερό σάκχαρο, επιλέξετε «καλούς» υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά. 

Αναζητήστε την «κρυμμένη» ζάχαρη

Η «κρυμμένη» ζάχαρη μπορεί να βρίσκεται στο ψωμί, στις κονσέρβες, το fast food και το κέτσαπ, τον πουρέ, τα προμαγειρεμένα γεύματα και οπουδήποτε αλλού. Για μεγαλύτερη σιγουριά, ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, για τις λέξεις: σιρόπι καστανού ρυζιού, μολάσσα, φρουκτόζη, σουκρόζη, δεξτρόζη ή μαλτόζη. Τα τεχνητά γλυκαντικά επίσης δεν είναι η λύση καθώς ενθαρρύνουν τις λιγούρες.

Μειώστε το αλάτι για να αποφύγετε κατακράτηση υγρών και υψηλή πίεση

Δείτε προσεκτικά τις ετικέτες να αναφέρουν «λίγο αλάτι» και αναζητήστε φαγητά με βότανα, σκόρδο και μπαχαρικά αντί για αλατισμένες τροφές. 

Όροι: 
Κατηγοριες: