Αθήνα-Θεσσαλονίκη στις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για τους καλοφαγάδες

 Σε μια πρόσφατη μελέτη που κατατάσσει τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη συμπεριλήφθηκαν μεταξύ των κορυφαίων επιλογών. Οι προορισμοί κρίθηκαν από την ποιότητα του φαγητού και την ποικιλία των επιλογών και δόθηκαν αξιολογήσεις από 20.000 δημοσιογράφους καθώς και κορυφαίους κριτικούς εστιατορίων.

Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Η Caterwings, μια ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα catering που αυτοπροσδιορίζεται ως "ηλεκτρονική αγορά που συνδέει πελάτες και προμηθευτές" κυκλοφόρησε τον πίνακα με τους καλύτερους προορισμούς για φαγητό στον κόσμο για το 2017. Με το γαστρονομικό τουρισμό ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις των ταξιδιών, πόλεις σε όλο τον κόσμο διαγωνίζονται κάθε χρόνο για το βραβείο του καλύτερου προορισμού. Η χώρα μας δεν λείπει από τη φετινή λίστα με την Αθήνα να φιγουράρει στην 54η θέση και τη Θεσσαλονίκη να καταλαμβάνει την 75η. Στην πρώτη θέση της λίστας ανέβηκε το Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, η πόλη που συγκεντρώνει τα περισσότερα αστέρια Michellin στον κόσμο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Τόκιο της Ιαπωνίας και στην τρίτη η Νέα Υόρκη.

Η έρευνα της Caterwings ξεκίνησε με την ανάλυση χιλιάδων πόλεων με βάση τον αριθμό των εστιατορίων ανά κάτοικο, καθώς και με την καθιερωμένη διεθνή κατάταξη εστιατορίων για τον καθορισμό της τελικής λίστας των 100 κορυφαίων πόλεων. Στη συνέχεια εξετάσθηκαν ποιοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί για τους καλοφαγάδες, επιλέγοντας τέσσερα κλιμακούμενα κριτήρια: τη γνώμη των κριτικών, την προσβασιμότητα και την ποικιλία των τροφίμων που προσφέρονται, την ποιότητα του διαθέσιμου φαγητού και το πόσο προσιτό είναι το φαγητό σε κάθε εστιατόριο. Σε αυτές τις κατηγορίες η μελέτη περιελάμβανε παράγοντες όπως το ποσοστό των εστιατορίων γρήγορου φαγητού σε σύγκριση με τα εστιατόρια, η διαθεσιμότητα χορτοφαγικών / βέγκαν επιλογών και ο αριθμός των εστιατορίων ανά 10.000 κατοίκους.

Λόγω των προτιμήσεων στη γεύση, αναλύθηκαν επίσης η ποιότητα τόσο των εστιατορίων υψηλής ποιότητας όσο και του λεγόμενου street food και των food trucks σε κάθε πόλη. Προκειμένου να υπολογιστεί η προσβασιμότητα και το πόσο οικονομικά προσιτά ήταν, η Caterwings υπολόγισε πόσες ώρες θα έπρεπε να εργάζεται ένα άτομο με ελάχιστο μισθό για να προσφέρει δείπνο δύο ατόμων στο κάθε εστιατόριο. Για να ολοκληρώσουν τη μελέτη και να συμπεριλάβουν και την άποψη των εμπειρογνωμόνων, ζήτησαν από 20.000 δημοσιογράφους γαστρονομίας και κριτικούς εστιατορίων να αξιολογήσουν την ποιότητα τόσο της σίτισης όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών στην πόλη τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κατέληξαν έπειτα σε ένα σκορ που καθόρισε την τελική κατάταξη των καλύτερων προορισμών για φαγητό.

Η Αθήνα συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία (8,9 στα 10) στις κριτικές των ειδικών ως γαστρονομική σκηνή του συγκεκριμένου προορισμού και η Θεσσαλονίκη 8,2. Αντίθετα, στην ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών εστίασης οι δύο ελληνικές πόλεις συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες (7,4 και 7,2 αντίστοιχα). Αναφορικά με το εύρος των επιλογών εστίασης κατεβαίνουν ακόμα χαμηλότερα (5,73 και 4,81). Ως προς τα κριτήρια ποιότητας, η Αθήνα συγκεντρώνει 5,23 ενώ η Θεσσαλονίκη προηγείται με 5,95 και στο θέμα των τιμών, η Αθήνα βρίσκεται στο 4,96 και η Θεσσαλονίκη στο 4,40.

Φωτεινή Πουρνάρα

Όροι: 
Κατηγοριες: