Σχετικα Αφιερωματα

Το παραδοσιακό Ελληνικό τσάι του βουνού μας προστατεύει από το Alzheimer

H επιστημονική κοινότητα στρέφεται στα μυστικά της υγείας του Ιπποκράτη και επιβεβαιώνει μέσα από εκτενείς έρευνες τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το τσάι του βουνού στην καταπολέμηση της νόσου Aλτσχάιμερ.

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Μια αρχαία κινεζική παροιμία λέει πως «το ανώτερο τσάι προέρχεται από τα ψηλά βουνά».  Γερμανοί επιστήμονες  προσθέτουν  «από τα ελληνικά βουνά».  Και αυτό γιατί έβαλαν στο μικροσκόπιο το ελληνικό τσάι του βουνού, το αφέψημα που προτιμούσαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας κυρίως στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου και ανακάλυψαν  τις  θαυματουργές του ιδιότητες και τη συμβολή του στη μάχη για την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ως γνωστόν, η νόσος προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και από αυτήν πάσχουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 160.000 ασθενείς και στη Γερμανία 800.000. Τα εφιαλτικά μελλοντικά σενάρια υπολογίζουν τους ασθενείς σε 110 εκατομμύρια παγκοσμίως έως το 2050.

Μια τέτοια εκτεταμένη έρευνα που προκάλεσε αίσθηση και έφερε ελπίδα και χαμόγελα, πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Magdeburg και διευθυντή του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών, Jens Pahnke και την 20μελή ομάδα του.  Πειραματίστηκαν για επτά χρόνια με 150 φυτά και βότανα από όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Ταϋλάνδη, την Ινδονησία, αναλύοντας και μελετώντας τα συστατικά τους και δοκιμάζοντας την επίδρασή τους σε πειραματόζωα. Το 2010, αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο, έμαθαν για τις ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού, το προμηθεύτηκαν και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ειδικότερα, η χορήγησή του σε ποντίκια για 25  μέρες περιόρισε οιδήματα στον εγκέφαλο κατά 80% περίπου. Ο καθηγητής που κουράρει 1500 ασθενείς ετησίως μελέτησε την επίδραση του ελληνικού βοτάνου και σε ανθρώπους.

“Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού του βουνού για έξι μήνες συμβάλλει σε υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν εννέα μήνες πριν και κατόπιν σταθεροποιεί την κατάσταση του ασθενούς” υποστηρίζει. Μάλιστα προτείνει την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρύου ή ζεστού τσαγιού κάθε μέρα.  

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η παρασκευή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος από ελληνικό τσάι του βουνού και συγκεκριμένα από την ποικιλία sideritis scardica που συναντάται στη Μακεδονία. 
Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει την καλλιέργειά του σε περιοχές της Βουλγαρίας που συγγενεύουν κλιματολογικά και εδαφολογικά με τα βουνά της Μακεδονίας και αυτό γιατί η κατακόρυφη αύξηση των παραγγελιών από τη Γερμανία οδήγησε σε αύξηση της τιμής έως και 600% από τους Έλληνες παραγωγούς με αποτέλεσμα η προμήθειά του να γίνει ασύμφορη.

Το τσάι του βουνού προέρχεται από το φυτό Sideritis  ή αλλιώς σιδερίτης του Διοσκουρίδη, το οποίο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «σίδηρος» χάρη στην επουλωτική δράση του φυτού έναντι πληγών που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Φυτρώνει σε βραχώδεις θέσεις σε μεγάλα υψόμετρα και περιλαμβάνει περισσότερα από 150 είδη. 

Παραδοσιακά στην Ελλάδα προτιμάται πολύ για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, των γαστρεντερικών διαταραχών αλλά και της οστεοπόρωσης, ενώ θεωρείται αντισπασμωδικό, αναλγητικό και επουλωτικό. Χρησιμοποιείται ως καλλυντικό στο δέρμα και τα μαλλιά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχει.

Όροι: 
Κατηγοριες: