Σάλτσα BBQ, η επίσημη ερωμένη του ψητού κρέατος στη σχάρα

Οι κάθε είδους σάλτσες για το κρέας έχουν ρίζες στο πολύ μακρινό παρελθόν, φθάνοντας μέχρι την προϊστορική εποχή. Βέβαια, τότε δεν ήταν ακριβώς σάλτσες BBQ, όμως οι μάγειρες κατάλαβαν ότι όταν έριχναν μπαχαρικά και αλάτι πάνω στο κρέας ή όταν το μούλιαζαν μέσα σε αυτά, το διατηρούσαν καλύτερα, το μαλάκωναν και του προσέθεταν γεύση. Οι Κινέζοι ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν διαλύματα από μπαχαρικά, άλατα, χυμούς και ζωμούς για να προετοιμάσουν και να αρωματίσουν το κρέας.

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Όταν μιλάμε για κρέας, οι περισσότεροι συμφωνούμε ότι η σάλτσα BBQ (Barbeque) αποτελεί ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά. Πρόκειται για μία σάλτσα που τα συστατικά της ποικίλουν ανάλογα την προέλευσή της και μπορούν να περιλαμβάνουν από μουστάρδα και μαύρο πιπέρι μέχρι ζάχαρη και μελάσα, κάτι που της δίνει και την χαρακτηριστική της γεύση. Από πού, όμως, προέρχεται η διάσημη αυτή sauce;  

Το 1492 ο Κολόμβος διέσχισε τον ωκεανό και καθώς οι Ισπανοί ανακάλυψαν το Νέο Κόσμο, πρόσεξαν ότι οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν μια ξύλινη πλατφόρμα για να ψήνουν αργά στην φωτιά διάφορα κρέατα και ψάρια, που την ονόμαζαν “barbacoa”.  Η αγγλική λέξη  "Barbecue" προέρχεται είτε από την "barbacoa" είτε από την λέξη "barabicoa" των  Taino, των ιθαγενών της Καραϊβικής. Τα καπνιστά κρέατα συνηθίζονταν πολύ στην Ευρώπη, χρόνια πριν την εποχή του Κολόμβου, καθώς έτσι και η γεύση τους καλυτέρευε αλλά και διατηρούνταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ισπανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Σκωτσέζοι και Γερμανοί ίδρυσαν αποικίες σε διάφορες περιοχές του Νέου Κόσμου. O κάθε λαός έφερε μαζί του τις διατροφικές του συνήθειες και οι σάλτσες που έβαζαν στα ψητά και καπνιστά κρέατα, ήταν ανάλογες των προτιμήσεών τους.  

Η πρώτη συγκεκριμένη συνταγή για σάλτσα bbq βρέθηκε στο Νότο της Αμερικής το 1860 σε ένα βιβλίο που έγραψε μια χήρα του Εμφυλίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ο όρος barbeque είχε εξαπλωθεί στο Νότο της Αμερικής κι επειδή τα γουρούνια υπήρχαν σε αφθονία εκεί έγιναν το κύριο κρέας για barbeque. Η μέθοδος αυτή έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής γιατί επέτρεπε να μαγειρεύεται μεγάλη ποσότητα φαγητού ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να προτιμάται ειδικά για μεγάλες συγκεντρώσεις. 

Η εταιρία Louis Maull  από το St. Louis Missouri ήταν η πρώτη που έφτιαξε και παρήγαγε μαζικά μια συνταγή για σάλτσα bbq και την διέθεσε προς πώληση το 1923. Στην αρχή, πωλούνταν μόνο τοπικά, όμως, σε λίγα χρόνια, η εταιρία ασχολήθηκε αποκλειστικά με την παραγωγή και την διάθεση της φημισμένης πια Maull’s Barbecue Sauce που κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα. Το 1951, η εταιρία Heinz μπαίνει στην αγορά με την δική της BBQ sauce. Από τότε μέχρι σήμερα, πάρα πολλές εταιρίες προσφέρουν τις δικές τους σάλτσες, σε διάφορες εκδοχές τύπων και συστατικών.

Οι τέσσερις βασικοί τύποι της αμερικάνικης σάλτσας ΒΒQ σύμφωνα με το βασικό συστατικό που περιέχουν είναι:

  • με μουστάρδα (από τους Γερμανούς αποίκους της Νότιας Καρολίνας)
  • με ξύδι και πιπέρι (η πιο παλιά εκδοχή που έφεραν μαζί τους οι Σκωτσέζοι άποικοι)
  • με λίγη τομάτα (στην εκδοχή με ξύδι και πιπέρι προστίθεται κέτσαπ για γλυκιά γεύση και περισσότερα μπαχαρικά που συναντάται κυρίως στην Βόρεια Καρολίνα) 
  • με πολλή τομάτα (δημιουργία της εταιρίας Kraft Foods τα τελευταία 60 χρόνια). 
Όροι: 
Κατηγοριες: