Σχετικα Αφιερωματα

Τα μυστικά της μεσογειακής διατροφής

Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαίωσε και πάλι πως οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή ζουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους. Τι είναι ακριβώς η μεσογειακή διατροφή και γιατί έχει αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα;

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022

Σε πρόσφατη έρευνα, αξιολογήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες 22.000 Ελλήνων ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκονταν στη λεγόμενη μεσογειακή διατροφή. Στα 4 χρόνια που κράτησε η έρευνα διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που είχαν επιλέξει το μεσογειακό τρόπο διατροφής δεν πέθαναν ούτε από καρκίνο ούτε από καρδιά. Συνολικά, οι άνθρωποι αυτοί είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους. 
Καθώς ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν τη μακροβιότητα όσων ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, ας ρίξουμε μια ματιά στα μυστικά συστατικά της. 

Ελαιόλαδο

Αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας καθώς χρησιμοποιείται αντί για το βούτυρο, τη μαργαρίνη και άλλα λιπαρά. Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και συνοδεύει άριστα σαλάτες, σάλτσες ντομάτας και τηγανητά ψάρια. 

Φρούτα και λαχανικά

Μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών έχει αποδειχθεί πως δρουν ευεργετικά ενάντια στις καρδιοπάθειες και στον καρκίνο κυρίως εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Στις ντομάτες έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς είναι γεμάτες αντιοεξειδωτικά και με το μαγείρεμά τους αυξάνεται το λυκοπένιο , ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά τους. 

Λιπαρά ψάρια

Έχει επίσης τονιστεί, πως τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Πλούσια πηγή ω3 λιπαρών οξέων, τα ψάρια αυτά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία γιατί διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες επιτρέποντας την απροβλημάτιστη ροή του αίματος. 

Κρασί με μέτρο

Το αλκοόλ στη μεσογειακή διατροφή είναι συνήθως το κρασί που συνοδεύει τα γεύματα. Για τους άνδρες επιτρέπονται δύο ποτηράκια την ημέρα και για τις γυναίκες,  ένα. Το κρασί και ειδικά το κόκκινο περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους και τις πολυφαινόλες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες απειλές. Άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην απαγόρευση της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, στο «άνοιγμα» των αγγείων κ.α. 

Ένας μοναδικός συνδυασμός

Στην έρευνα αποδείχθηκε πως οι κατηγορίες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής από μόνες τους δεν είχαν θαυμαστά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ο συνδυασμός όλων αυτών είναι που αποτελεί το «μαγικό κλειδί» για καλύτερη υγεία σε συνδυασμό με τον χαλαρό τρόπο ζωής των Ελλήνων  και τις πολλές ώρες ηλιοφάνειας. Ωστόσο, παρόλο που πλέον οι περισσότεροι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυστηρά μεσογειακή διατροφή καθώς δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να μαγειρέψουν, καλό θα ήταν να ενσωματώσουν στη διατροφή τους στοιχεία μεσογειακής κουζίνας για να ωφελήσουν την υγεία τους στο μέγιστο βαθμό. 

Όροι: 
Κατηγοριες: