Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε στην άκρη τα προβιοτικά και να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας τρώγοντας … γρύλους;

H εντομοφαγία πιθανόν να αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα που πρέπει να κάνουμε για μια καλύτερη διατροφή, υγεία αλλά και βιώσιμη γεωργία. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να αφήσουμε χώρο στο πιάτο μας για ένα τραγανό καινούριο σνακ: τους γρύλους!

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς νοιώθουμε, όπως είναι αναμενόμενο, φόβο και αηδία στην ιδέα της κατανάλωσης εντόμων, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να μας πείσουν ότι αξίζουν τον κόπο. Τα έντομα είναι γευστικά, γεμάτα με πρωτεΐνες, φιλικά στο περιβάλλον και με λιγότερες ηθικές ανησυχίες σε σύγκριση με την κτηνοτροφία των ζώων. Τώρα υπάρχουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις για την χρησιμότητά τους: η ενίσχυση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Δρ Valerie Stull στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison εξέτασε το πώς η κατανάλωση γρύλων επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου και αν λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι οι γρύλοι είναι πράγματι πολύ ωφέλιμοι.

Η Stull και οι συνάδελφοί της χώρισαν μια ομάδα από είκοσι υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 και 65 ετών σε δύο ομάδες. Για δύο εβδομάδες, κάθε ομάδα κατανάλωνε ένα shake βύνης σοκολάτας και ένα muffin για πρωινό με τη μόνη διαφορά ότι το πρωινό της μιας ομάδας περιείχε 25 γραμμάρια σκόνης από γρύλους. Αυτό ισοδυναμεί με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, το οποίο είναι παρόμοιο με πολλά πλούσια πρωτεϊνούχα πρωινά και μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε διάφορες συνταγές ώστε να μην επηρεάσει τη γεύση ή την υφή τους. Στη συνέχεια, για επιπλέον δύο εβδομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν σε κανονικές δίαιτες, χωρίς την κατανάλωση γρύλων. Τέλος, για περισσότερες από δύο ακόμη εβδομάδες, όσοι είχαν αρχικά φάει απλό πρωινό, κατανάλωναν το αντίστοιχο με γρύλους και αντίστροφα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, ήταν θετικότερα στην περίπτωση της σκόνης από γρύλους. Τα δείγματα αίματος και κοπράνων που συλλέχθηκαν σε διάφορες περιόδους καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος, αποκάλυψαν μια αύξηση σε πέντε καλά βακτηριακά στελέχη σε όσους κατανάλωναν γρύλους. Ένα από αυτά ήταν το Bifidobacterium animalis, ένα γνωστό προβιοτικό που χρησιμοποιείται εμπορικά και έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες ότι βελτιώνει τη γαστρεντερική λειτουργία, προστατεύει από τη διάρροια, μειώνει τις παρενέργειες της αντιβιοτικής αγωγής και αυξάνει την αντοχή στις συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις. Παρατηρήθηκε επίσης μια τριπλάσια έως τετραπλάσια μείωση της ποσότητας Lactobacillus spp. στα κόπρανα των συμμετεχόντων. Αυτό πιστεύεται ότι προκαλείται από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες της χιτίνης, της ινώδους ουσίας που αποτελεί τον εξωσκελετό ενός γρύλου και η οποία διαφέρει από τις διαιτητικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών.

H κατανάλωση σκόνης από γρύλους συσχετίστηκε επίσης με την καταστολή του Acidaminococcus, ενός βακτηριακού στελέχους που συνδέεται με την ελλειμματική ανάπτυξη των βρεφών στο Μαλάουι και στο Μπαγκλαντές. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της μελέτης, αυτό το συγκεκριμένο όφελος δεν σχετίζεται άμεσα με την ομάδα μελέτης, αλλά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και των βρεφών σε χώρες με φτωχούς πόρους. Με μόνο 20 συμμετέχοντες, η μελέτη αυτή είναι βέβαια πολύ μικρή και θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για την αναπαραγωγή των αποτελεσμάτων. Πραγματοποιείται όμως σε μια εποχή που η υγεία των εντέρων είναι ένα καυτό ζήτημα, όπως και η εξεύρεση πιο βιώσιμων τρόπων παραγωγής θρεπτικών τροφίμων για έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό.

Η Stull έχει ιδρύσει ένα startupπρόγραμμα με στόχο να παράσχει πακέτα καλλιέργειας εντόμων σε μικρές, ίσως φτωχές, κοινότητες σε όλο τον κόσμο, για να τους επιτρέψει να αυτό-υποστηριχθούν καλύτερα. "Η εκπαίδευση για την αειφορία είναι καθοριστική. Εξίσου σημαντικές είναι οι προσπάθειες των σεφ και των καινοτόμων επιστημόνων για να κάνουν τα έντομα βρώσιμα και νόστιμα για τους δυτικούς ουρανίσκους », δήλωσε η Stull. .

Φωτεινή Πουρνάρα

Πηγή: news.wisc.edu

Όροι: 
Κατηγοριες: