Papaya Υπερτροφή και φυσικό θεραπευτικό

Η papaya είναι ένα μεγάλο γλυκό φρούτο που αναπτύσσεται στα τροπικά κλίματα, αλλά συνήθως είναι διαθέσιμο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Κατάγεται από την Κεντρική Αμερική. Οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με τα ταξίδια τους, την μετέφεραν σε διάφορες άλλες τροπικές και υποτροπικές χώρες. Ο Χριστόφορος Κολόμβος την είχε αποκαλέσει ‘φρούτο των αγγέλων’. Συστήθηκε στις ΗΠΑ μόλις τον 20ο αιώνα και καλλιεργείται κυρίως στην Χαβάη. Μεγαλύτεροι παραγωγοί papaya στον κόσμο θεωρούνται οι ΗΠΑ, το Μεξικό, και το Πουέρτο Ρίκο.

Θεωρείται υπερτροφή καθώς φαίνεται οτι βοηθάει στην προστασία από πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των πεπτικών διαταραχών, την παχυσαρκίας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και των εκφυλιστικών παθήσεων των μυών. Μειώνει επίσης την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων. Παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις στις ασθένειες που χαρακτηρίζονται από αργή αποκατάσταση, ειδικά στον διαβήτη, αλλά και σε άλλες χρόνιες καταστάσεις όπως οι καρδιοπάθειες, η αναιμία, οι ασθένειες σχετικές με την ανοσοποιητική ανεπάρκεια, και η ηπατίτιδα. 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά papaya, εκτός από καλή γενική υγεία, διαθέτουν και καλύτερης ποιότητας δέρμα. Κάποιοι χρησιμοποιούν την papaya εξωτερικά σαν μάσκα προσώπου για να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματος και των πόρων, καθώς και στα μαλλιά για να μειώσουν την λιπαρότητα. Πουρές από papaya χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της θεραπείας των τραυμάτων και την αποφυγή μολύνσεων στα εγκαύματα. Τα ένζυμα chymopapain και papain που περιέχονται στην papaya έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιούνται σε αλοιφές για την θεραπεία ελκών και πληγών κατάκλισης.

Η papaya περιέχει σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνη Α που είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ευεργετική δράση στις δερματικές διαταραχές, και την βοήθεια στην σωστή ενυδάτωση του δέρματος.

Παρέχει το 224% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη C που παράγει κολλαγόνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει από καρδιακά προβλήματα και από καρκίνους, και είναι σημαντική στην αποκατάσταση του δερματικού ιστού.

Η papaya περιέχει επίσης βιταμίνη Κ που βοηθάει στην σωστή πήξη του αίματος και αποτρέπει τις αιμορραγίες, ενώ βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν στον μεταβολισμό των κυττάρων και στην υγεία του νευρικού συστήματος.

Όροι: 
Κατηγοριες: