Μάκα, η low-profile υπερτροφή από το Περού

Με την επιστημονική ονομασία lepidium meyenii, η μάκα είναι ένα γογγύλι που μοιάζει με το ραπανάκι και καλλιεργείται στα υψίπεδα των Άνδεων. Με μοναδική σύνθεση θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χαρακτηρίζεται ως το περουβιανό τζίνσενγκ, συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας και της άμυνας του οργανισμού, καταπολεμώντας την κόπωση, την υπογονιμότητα και τα συμπτώματα της περιόδου στις γυναίκες ενώ ενισχύει φυσικά την libido και θεωρείται ότι βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών.

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Η μάκα ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και φύεται στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες των Περουβιανών Άνδεων σε υψόμετρο 3.750-4.350μ. Είναι γνωστή στους ιθαγενείς από την εποχή των Ίνκας οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές και την έδιναν στους στρατιώτες πριν τη μάχη για να τους τονώσουν. Αποξηραίνεται με φυσική διαδικασία και αλέθεται με ειδικές προδιαγραφές ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά.

Η Περουβιανή βιολόγος Gloria Chacon de Popovici ήταν η πρώτη που ερεύνησε το 1960 τις ιδιότητες του φυτού. Συνεχίζει και σήμερα να δημοσιεύει στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο φυτό θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης των οιστρογόνων και της προγεστερόνης σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Όπως εξηγεί, η μάκα δεν παρέχει ορμόνες στον οργανισμό αλλά ενεργοποιεί την υπόφυση, συμβάλλοντας στην αύξηση, με φυσικό τρόπο, των επιπέδων των οιστρογόνων, της τεστοστερόνης και της προγεστερόνης από τον ίδιο τον οργανισμό.

Διάφοροι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ερευνούν τη σύσταση της μάκας και τη συμβολή της στην ανθρώπινη υγεία. Πρόσφατα ένας άλλος ειδικός από το Πανεπιστήμιο της Λίμα, ανακοίνωσε ότι, σε έρευνα που έγινε σε ομάδα ανδρών στους οποίους χορηγήθηκε μάκα, σημειώθηκε αύξηση κατά 180-200% στην σεξουαλική διέγερση μέσα σε 2 εβδομάδες. Η ποσότητα, ποιότητα και κινητικότητα του σπέρματος επίσης αυξήθηκε. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα συμπεράσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των κλινικών ερευνών.

Η ρίζα της μάκα είναι πλούσια σε διατροφικά συστατικά που μοιάζουν με εκείνα των δημητριακών. Καλή πηγή μεταλλικών ιχνοστοιχείων και ειδικότερα ψευδαργύρου, ασβεστίου, μαγνησίου, σεληνίου και σιδήρου.  Περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυσακχαρίτες και αποτελεί αγαπημένο συμπλήρωμα στους ωμοφάγους, τους χορτοφάγους και τους αθλητές. Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, το πεπτικό, βελτιώνει την μνήμη, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ βοηθά στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και οξυγονώνει καλύτερα το αίμα.  

Σε μελέτες τοξικότητας για τη μάκα που έγιναν στις ΗΠΑ, δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες φαρμακολογικές επιδράσεις. Προσθέστε την σε φυσικούς χυμούς ή smoothies, σε ροφήματα, στα δημητριακά, το γιαούρτι, σε σαλάτες ή επιδόρπια. Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία είναι ένα κουταλάκι σκόνη την ημέρα και κυκλοφορούν επίσης και κάψουλες ως συμπλήρωμα διατροφής.

Όροι: 
Κατηγοριες: