Αποτοξινώστε το έντερό σας με φυσικό τρόπο.

Ο καθαρισμός του εντέρου είναι μια πρακτική που έχει εκτιμηθεί και εφαρμόζεται από την αρχαία Ελλάδα. Στην Δύση έγινε δημοφιλής κατά τις δεκαετίες του 20 και του 30. Σκοπός του είναι η αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα τρόφιμα που δεν έχουν χωνευτεί καλά προκαλούν βλέννη στο έντερο, το οποίο παράγει τοξίνες και δηλητηριάζει το σώμα. Αυτές τις τοξίνες τις αντιλαμβανόμαστε σαν κούραση, πονοκέφαλο, αύξηση βάρους και χαμηλή ενέργεια.

Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν να καθαρίσουμε το έντερό μας με φυσικό τρόπο, σε βαθμό τέτοιο που το σώμα μας θα μας ευγνωμονεί και θα μας το δείξει με αμέτρητους τρόπους.

Είναι σημαντικό, όταν αποφασίσουμε να φτιάξουμε το δικό μας καθαρτικό, να επιλέξουμε κάτι που να περιέχει πολλές φυτικές ίνες και να έχει πλούσια διατροφική αξία. Έτσι θα αντικαταστήσουμε στον οργανισμό μας τις τοξίνες που θα αποβάλλει με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Τα μήλα είναι μια πολύ καλή βάση για να φτιάξουμε το καθαρκτικό μας. Είναι πλούσια σε διασπώμενες φυτικές ίνες, που θα μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε γεμάτοι για αρκετές ώρες, και βοηθάνε στις περιπτώσεις των ευκοιλιών. Περιέχουν επίσης μη διασπώμενες φυτικές ίνες που προσθέτουν όγκο στα κόπρανα και βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου (το οποίο είναι και το ζητούμενο στην κάθαρση).

Ο λιναρόσπορος είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό για το καθαρτικό μας. Είναι πλήρης ινών που βοηθούν τον οργανισμό να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, ώστε να βελτιωθεί η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων της τροφής από το εντερικό σύστημα. Βοηθάει την κίνηση και αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνων του εντέρου. Περιέχει επίσης συστατικά που αυξάνουν την αντιοξειδωτική δράση. Είναι πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών κι έτσι βοηθάει ταυτόχρονα και στην προστασία από καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Οι σπόροι Ghia (salvia hispanica) είναι επίσης ένα πολύ καλό συστατικό για το καθαρτικό μας. Είναι πλούσιοι σε ίνες που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την πεπτική μας οδό υγιή, ενώ οι μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που περιέχουν απορροφώνται από το σώμα την ίδια στιγμή που αυτό αποβάλλει τοξίνες. Μας δίνουν την αίσθηση της πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που βοηθάει στην απώλεια βάρους, ενώ τα ω-3 λιπαρά που περιέχει βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Με τέτοια ισχυρά συστατικά, θα ήταν άδικο να μην προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το δικό  μας αποτοξινωτικό ρόφημα.

Θα χρειαστούμε

  • ένα μήλο
  • ένα κουτάκι του γλυκού μέλι
  • ένα κουτάλι του γλυκού σπόρους ghia
  • ένα κουτάλι του γλυκού αλεσμένο λιναρόσπορο (χωνεύεται πιο εύκολα από τον ολικής αλέσεως)
  • ένα φλιτζάνι νερό.

Ανακατέψτε στο blender όλα τα υλικά εκτός από τους σπόρους ghia. Αδειάστε το περιεχόμενο του blender σε ένα ποτήρι του νερού, και ανακατέψτε ελαφρώς εκεί μέσα τους σπόρους ghia. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν τελείως οι σπόροι (περίπου 5 λεπτά). Απολαύστε το.

Θυμηθείτε ότι όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να πίνουμε πολύ νερό για να διατηρηθούμε ενυδατωμένοι.

Όροι: 
Κατηγοριες: