Σχετικα Αφιερωματα

Η διατροφή χωρίς γλουτένη και οι κίνδυνοι

Μια από τις πιο διαδεδομένες δίαιτες τα τελευταία χρόνια είναι αυτή που γίνεται χωρίς γλουτένη. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά επιλέγουν να αφαιρέσουν την γλουτένη από την διατροφή τους. Είναι ωστόσο μια καλή επιλογή αυτή ή περιέχει διάφορους κινδύνους.

 

Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Μια νέα έρευνα που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έρχεται να υποστηρίξει πως το να αφαιρείται η γλουτένη από την διατροφή μας δεν είναι και τόσο καλή επιλογή. Σύμφωνα με την έρευνα που, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Epidemiology, οι άνθρωποι που επιλέγουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στο αρσενικό και τον υδράργυρο, βαρέα μέταλλα δηλαδή που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, νευρολογικές διαταραχές και καρδιακές παθήσεις.

Η επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέας της μελέτης, Μαρία Άργκος, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο UIC, καθώς και οι συνεργάτες της, εξέτασαν στοιχεία που έχουν προκύψει από 7.000 συμμετέχοντες ψάχνοντας τη σχέση ανάμεσα στην διατροφή χωρίς γλουτένη και τους βιοδείκτες των τοξικών μετάλλων στο αίμα και στα ούρα. 

Όπως παρατηρήθηκε, όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είχαν υψηλότερη συγκέντρωση αρσενικού στα ούρα και του υδράργυρου στο αίμα τους. Για την ακρίβεια, τα επίπεδα του αρσενικού ήταν σχεδόν διπλάσια για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη ενώ τα επίπεδα υδραργύρου ήταν 70% υψηλότερα σε σχέση με όσους τρώνε γλουτένη.

Ο λόγος για αυτά τα υψηλά ποσοστά εντοπίζεται στις τροφές που τρώνε οι άνθρωποι που επιλέγουν να θρέφονται χωρίς γλουτένη. Ένα από αυτά είναι το ρύζι που έχει αποδειχθεί από άλλες έρευνες πως αν το τρώμε σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί μια χαρακτηριστική πηγή αρσενικού. 

«Η πρότασή μας για τους ανθρώπους που ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι να προσέχουν τι φαγητά τρώνε και να διαμορφώνουν την διατροφή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξαρτώνται σε τόσο μεγάλο βαθμό από το ρύζι ή από τροφές με βάση το ρύζι που περιέχουν ανεξέλεγκτες ποσότητες αρσενικού», λέει η Άργκος.

Συνήθως, η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί μια αναγκαιότητα για ανθρώπους που υποφέρουν κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη το κάνουν χωρίς συμβουλή γιατρού ή ακόμα και διαιτολόγου, κάτι που καλό είναι να αποφεύγουν.

Όροι: 
Κατηγοριες: