Με ποιό τρόπο μας παχαίνουν οι δραματικές ταινίες ;

Μετά από έναν χωρισμό, μπορεί να βρεθείτε ξαπλωμένοι στον καναπέ αγκαλιά με ένα μισόκιλο παγωτού σοκολάτας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ίδιο μπορεί να κάνετε όταν παρακολουθείτε μια δραματική ταινία. Έρευνα έδειξε ότι οι μελαγχολικές ταινίες μας παρακινούν να καταναλώνουμε περισσότερο πρόχειρο φαγητό από ό,τι οι κωμωδίες.

Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Η συναισθηματική κατανάλωση τροφής είναι κάτι διαφορετικό από το φαγητό που τρώμε όταν είμαστε πεινασμένοι. Συχνά προκαλείται από κατάθλιψη, άγχος, ή στιγμιαία στεναχώρια και μας κάνει να θέλουμε να φάμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά και ζάχαρη, τα λεγόμενα comfort foods.  Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η παχυσαρκία συχνά συνδέεται με ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Cornell UniversityFood and Brand Lab και δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές έβαλαν μια ομάδα υπαλλήλων γραφείου να τσιμπολογούν ενώ παρακολουθούσαν τις ταινίες Love Story (γνωστό μελό) και Sweet Home Alabama (μια πιο ανάλαφρη και αστεία ταινία).  Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι παρακολουθώντας το Love Story, οι συμμετέχοντες έφαγαν 28% περισσότερο pop corn από ό,τι  όταν έβλεπαν το Sweet Home Alabama.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την κατανάλωση pop corn και τις διατροφικές συνήθειες των θεατών κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που ήταν η γιορτή των Ευχαριστιών σε επτά πόλεις στις Αμερικής και ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που αγόρασαν pop corn και παρακολούθησαν μια θλιβερή ταινία (Solaris), έφαγαν κατά μέσο όρο 55% περισσότερο από εκείνους που παρακολούθησαν την κωμωδία My Big Fat Greek Wedding. 

Μια προηγούμενη μελέτη του Cornell UniversityFood and Brand Lab το 2014, διαπίστωσε ότι και οι ταινίες δράσης έχουν την ίδια επίδραση στους θεατές. Στη μελέτη, μια ομάδα μαθητών τσιμπολογούσε M&Ms, μπισκότα, καρότα και σταφύλια ενώ παρακολουθούσε ένα μέρος της ταινίας The Island και μια άλλη ομάδα έβλεπε ένα απόσπασμα ενός talk show.  Παρακολουθώντας το  The Island, οι μαθητές έτρωγαν σχεδόν διπλάσιες ποσότητες snack σε σχέση με εκείνους που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα με τις συζητήσεις.  «Με τις ταινίες δράσης, οι άνθρωποι φαίνεται να τρώνε στο ρυθμό της ταινίας,» σημειώνει ο Aner Tal ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.  «Αλλά οι ταινίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθηματικό φαγητό και οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε για να αντισταθμίσουν τη θλίψη.»

Παρόλα αυτά, υπάρχει ελπίδα. Τα αποτελέσματα των δύο μελετών είναι ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά.  Αν και οι δραματικές ή οι ταινίες δράσης μπορεί να μας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση snack όση ώρα τις παρακολουθούμε, το itrofi.gr σας προτρέπει να το εκμεταλλευτείτε βάζοντας μπροστά σας ένα μπολ με φρούτα ή λαχανικά και αφήνοντας τα πατατάκια και τα γλυκά στο ντουλάπι της κουζίνας. 

Όροι: 
Κατηγοριες: