Η λαιμαργία αυξάνει το σωματικό βάρος
Η λαιμαργία δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος στην περίπτωση που θες να ελέγξεις το βάρος σου. Ο μικρός χρόνος κατανάλωσης του φαγητού όμως, πέρα από το γεγονός ότι δεν βοηθάει την καλή πέψη του, σχετίζεται και με αύξηση του σωματικού βάρους σύμφωνα με έρευνες, ενώ σίγουρα δεν κάνει καλό και στο στομάχι μας.
Πρόσφατη μελέτη έρχεται να συσχετίσει την ταχύτητα του φαγητού με το σωματικό μας βάρος. Συγκεκριμένα, μία μετά-ανάλυση 23 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο γνωστό περιοδικό με εργασίες σε θέματα παχυσαρκίας, International Journal of Obesity, έδειξε ότι όταν ένα άτομο τρώει γρήγορα, η πιθανότητα να είναι παχύσαρκο είναι 115% αυξημένη σε σχέση με κάποιον που τρώει πιο αργά…
Τόσο αυτή η μελέτη, όσο και παλιότερες έδειξαν ότι τα περισσότερα άτομα με πρόβλημα βάρους τρώνε πάρα πολύ γρήγορα, και, ως εκ τούτου, προσλαμβάνουν πάρα πολλές θερμίδες πριν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν φάει αρκετά.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι βιολογικά όταν τρώμε κάτι, το μήνυμα ότι υπάρχει τροφή και άρα κορεσμός από το στομάχι για να φτάσει στον εγκέφαλο χρειάζεται τουλάχιστον 15 – 1 7 λεπτά.
Στην ουσία λοιπόν ότι τρώμε μέχρι τότε είναι σαν να μην το τρώμε, καθώς δεν αισθανόμαστε ότι χορταίνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο φαγητό.
Για αυτό το λόγο άλλωστε, μπορεί να σας έχει συμβεί όταν φάτε γρήγορα το φαγητό να αισθάνεστε ότι πεινάτε κι άλλο, αλλά να τύχει κάτι (π.χ. να ανάψει κάποιος ένα τσιγάρο ή να σηκωθεί για κάτι άλλο από το τραπέζι) και επανερχόμενος στο πιάτο του, έχοντας περάσει λίγη ώρα, να αισθάνεται χορτάτος.
Παλιότερη έρευνα, που παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση της Βόρειας Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, έδειξε ότι οι υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες έλαβαν τελικά λιγότερες θερμίδες όταν επιβραδύνθηκε ο συνήθης ρυθμός λήψης του φαγητού τους, ενώ μια πρόσφατη ιαπωνική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.700 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο αργή κατανάλωση των γευμάτων είχε ως αποτέλεσμα το αίσθημα πληρότητας να έρχεται νωρίτερα, και έτσι να αποκτώνται λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα.
Προσπαθήστε λοιπόν να μασάτε πιο αργά, όχι μόνο για να απολαμβάνετε το φαγητό σας αλλά και για διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε την πιθανότητα ανάπτυξης παχυσαρκίας.