Τρόφιμα και ποτά που επιδεινώνουν τις ημικρανίες

Τα τρόφιμα, το ποτό και οι διατροφικές συνήθειες έχουν εδώ και καιρό κατηγορηθεί για την πρόκληση ημικρανίας στους πάσχοντες από τη νόσο. Μερικές φορές δεν είναι κατ' ανάγκη τα ίδια τα τρόφιμα που πυροδοτούν την ημικρανία, μπορεί να είναι ένα πρόσθετο συστατικό στα τρόφιμα, όπως οι χρωστικές τροφίμων, που μπορεί να ξεκινήσει την ημικρανία. 

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να χρησιμεύσουν ως εναύσματα σε μερικά άτομα, ενώ άλλοι μπορεί να υποστούν μια κρίση ημικρανίας, αν έχουν χάσει ένα γεύμα. Στην πραγματικότητα, το 10-60% των πασχόντων από ημικρανία θεωρούν ότι ορισμένες τροφές ενεργοποιούν ημικρανίες τους. Ακολουθεί μια λίστα με τις τροφές που αναφέρονται συχνότερα ως υπεύθυνες για κρίσεις της ημικρανίας.

Παλαιωμένο Τυρί

Είναι νόστιμο και η υφή του διευκολύνει την προετοιμασία πολλών συνταγών. Παρά το γεγονός αυτό, τα άτομα με ημικρανίες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη του, καθώς τείνει να χειροτερεύει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ημικρανίας. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη τους να αυξήσουν τη φλεγμονή και εμποδίζουν τον έλεγχο των πονοκεφάλων.

Επεξεργασμένα κρέατα.

Αλλαντικά όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν περιέχουν νιτρώδη για να διατηρούν το χρώμα και τη γεύση τους , ενώ ταυτόχρονα για να εμποδίζεται η ανάπτυξη της αλλαντίασης. Τα νιτρώδη μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου και τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι ημικρανίες.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει πολλά συστατικά που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση των ημικρανιών. Μία ουσία, η φαινυλαιθυλαμίνη μπορεί να μεταβάλλει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ή να προκαλέσει την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που οδηγούν στην ημικρανία. Η σοκολάτα περιέχει επίσης καφεΐνη.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη έχει γνωστά αποτελέσματα επί του κεντρικού νευρικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Διατίθενται στην αγορά ως διεγερτικό που αυξάνει την εγρήγορση και την ενέργεια, όμως, η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία. Η αποχή από την καφεΐνη είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν για ημέρες.

Όροι: 
Κατηγοριες: