Ποια τρόφιμα αποφεύγουν να τρώνε οι καρδιολόγοι

Όταν επιλέγετε το φαγητό σας, έχετε πάντα κατά νου την καρδιά σας; Συχνά, προσπαθώντας να αποφύγουμε κυρίως τα παραπανήσια κιλά, ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στα συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων, ενώ η υγεία του πιο ζωτικού μας οργάνου, της καρδιάς, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πώς όμως επιλέγουν να τρώνε οι ίδιοι οι καρδιολόγοι και τι αποφεύγουν σε καθημερινή βάση; 

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οι καρδιολόγοι  κάνουν διατροφικές συστάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες και ελεγμένες στο πέρασμα του χρόνου ώστε να εξασφαλίσουν τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς τους. Χρησιμοποιούν άραγε παρόμοια προσέγγιση και στις δικές τους καθημερινές διατροφικές επιλογές; 

Ενώ οι καρδιαγγειακές ασθένειες μπορεί να προληφθούν με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τις επιλογές του τρόπου ζωής, εξακολουθούν να είναι η κύρια αιτία θανάτου σε πολλές χώρες όπως πχ. στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το itrofi.gr σας αποκαλύπτει παρακάτω τις τροφές που αποφεύγουν οι ίδιοι οι καρδιολόγοι στην καθημερινή τους δίαιτα. 

Μεταποιημένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα

Περιέχουν συνήθως χημικά, πρόσθετα και συντηρητικά που δεν είναι υγιεινά. Τα φρέσκα τρόφιμα παρέχουν πολύ καλύτερα θρεπτικά συστατικά και έχουν λιγότερες θερμίδες. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συχνά τεχνητά ενισχυτικά γεύσης και πολύ υψηλό φορτίο νατρίου.

Μεταποιημένα κρέατα

Το μπέϊκον, το ζαμπόν, τα hot dogs και τα λουκάνικα αποτελούν μέρος της καθημερινής δίαιτας όχι μόνο των Αμερικανών.  Περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους, χημικών και αλατιού που ενώ είναι μια γρήγορη και βολική λύση φαγητού, η κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς

Κόκκινο κρέας

Οι καρδιολόγοι συμβουλεύουν να το περιορίσουμε. Επιλέγουμε να τρώμε τα πιο άπαχα κομμάτια και χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και βότανα για γεύση, αποφεύγοντας το μαγείρεμά τους με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και πολλές σάλτσες. 

Πατατάκια

Είναι γεμάτα με θερμίδες, λιπαρά και αλάτι, ιδίως τα τηγανητά και έχουν ελάχιστη ή καμία διατροφική αξία. Τα πατατάκια ανήκουν επίσης στην κατηγορία των τροφίμων που μας γερνούν επειδή συχνά φτιάχνονται με ένα υποκατάστατο λίπους (olestra) που προσκολλάται στις βιταμίνες A, E, D και K και στα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή, βγάζοντάς όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό μας.  

Πίτσα

Μια εβδομαδιαία βραδιά πίτσας είναι κάτι που πολλοί από εμάς ακολουθούμε. Δυστυχώς, το μόνο που παίρνουμε είναι ένας γιγαντιαίος υδατάνθρακας γεμάτος αλάτι και επεξεργασμένο τυρί, σύμφωνα με τους γιατρούς. Προτιμήστε να παραγγείλετε μια πιο υγιεινή έκδοση με μανιτάρια, πιπεριές και άλλα λαχανικά, χωρίς λουκάνικα, μπέϊκον, πεπερόνι και πολλά τυριά. Ακόμη καλύτερα, φτιάξτε την μόνοι σας στο σπίτι. 

Αναψυκτικά

Όλοι συμφωνούν ότι είναι άδειες θερμίδες, χωρίς θρεπτική αξία και συμβάλλουν στην παχυσαρκία, την αρτηριακή πίεση κ.α.  και πολλοί προτείνουν να αποφεύγονται ακόμη και οι diet εκδοχές τους.

Επιτραπέζιο αλάτι

Σίγουρα νοστιμίζει το φαγητό αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την αρτηριακή πίεση. Δεν έχει σημασία τι είδος αλάτι χρησιμοποιείτε, αν είναι από τα Ιμαλάϊα ή ροζ ή μαύρο. Περιορίστε την πρόσληψή του και βάλτε τα μπαχαρικά στη ζωή σας.

Συσκευασμένα δημητριακά πρωϊνού

Σχεδόν όλα περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα που αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη. Επιλέξτε καλύτερα απλό πλιγούρι βρώμης  με φρέσκα φρούτα.

Άσπρο ψωμί

Πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα των λευκών αμύλων (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) που τρώτε επειδή απλά μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα σας. Αναζητήστε ψωμιά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν περισσότερες ίνες, που σας χορταίνουν περισσότερο, χωνεύονται πιο αργά  και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Ενεργειακά ποτά

Συστατικά όπως η γκουαράνα και η ταυρίνη  σε συνδυασμό με τη μεγάλη ποσότητα καφεΐνης που συχνά περιέχουν, μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες. Όταν μάλιστα υπάρχει και έλλειψη ύπνου, ο συνδυασμός είναι ο χειρότερος δυνατός, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Τηγανητά

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρώμε ποτέ κάτι τηγανισμένο, λένε οι καρδιολόγοι. Όταν το έλαιο και το λίπος εκτίθενται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται ελεύθερες ρίζες. Τα τρανς λιπαρά σε αυτά τα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, φράζουν και σκληραίνουν τις αρτηρίες. 

Αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να είναι ωφέλιμο, αλλά όχι περισσότερο γιατί τότε καταναλώνετε πολλές κενές θερμίδες και ζάχαρη. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει το ήπαρ να παράξει τα υλικά που βοηθούν το αίμα να πήξει.

Κονσερβοποιημένες τροφές

Περιέχουν συνήθως πολύ νάτριο για να διατηρούνται. Είναι πάντα καλύτερο να έχετε φρέσκο φαγητό. 

Γλυκά

Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι τοξική για το σώμα, ειδικά εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Προκαλεί αιχμές της ινσουλίνης, αύξηση του σωματικού βάρους και της κακής χοληστερόλης.

Προψημένα προϊόντα

Τις περισσότερες φορές κρύβουν πολλές θερμίδες, λίπος και ζάχαρη και προσφέρουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. 

Πλούσια σε γαλακτοκομικά τρόφιμα

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα τρόφιμα με πολλά πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τις πλήρεις κρέμες γάλακτος, το βούτυρο και τα παγωτά. 

Όροι: 
Κατηγοριες: