Τα αλμυρά φαγητά μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο παρά να διψάμε

Απαντώντας στο πανάρχαιο ερώτημα γιατί άραγε δεν μπορούμε να φάμε μόνο ένα πατατάκι, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα αλμυρά σνακ δεν μας κάνουν να διψάμε. Αντίθετα, διεγείρουν την όρεξη και το αίσθημα της πείνας.

Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι το αλμυρό φαγητό μας κάνει να διψάμε, κάτι που, βραχυπρόθεσμα, συμβαίνει. Αλλά νέα έρευνα ανακάλυψε ότι μέσα σε 24 ώρες από την αυξανόμενη κατανάλωση αλατιού, το σώμα μας αρχίζει να διατηρεί και να παράγει νερό, μειώνοντας το αίσθημα της δίψας.  Αυτά τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στο πώς ο οργανισμός μας ανταποκρίνεται στην υψηλή πρόσληψη αλατιού και θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εντελώς νέα προσέγγιση στις επιδημίες της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έκανε προσομοίωση μιας αποστολής στον Άρη και έβαλε «στο μικροσκόπιο» την κοινή πεποίθηση ότι το αλάτι προκαλεί τη δίψα (που οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων υγρών και την παραγωγή περισσότερων ούρων). Η προσομοίωση παρείχε ένα περιβάλλον στο οποίο όλα όσα κατανάλωναν οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ελεγχθούν και να μετρηθούν.  Δύο ξεχωριστές ομάδες από 10 άνδρες παρέμειναν έγκλειστοι σε ένα περιβάλλον που έμοιαζε με αυτό των κοσμοναυτών – η μία ομάδα για 105 ημέρες, η άλλη για 205 - και είχαν ταυτόσημες δίαιτες εκτός από τα επίπεδα πρόσληψης αλατιού. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Clinical Investigation, έδειξαν ότι μια αλμυρή διατροφή έκανε τους συμμετέχοντες να πίνουν λιγότερα υγρά. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι ήταν πιο πεινασμένοι όταν τα τρόφιμά τους περιείχαν πολύ αλάτι σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα. Προφανώς, το αλάτι ενεργοποιεί ένα μηχανισμό στα νεφρά για να κρατήσει το νερό και να παράγει ουρία - μια διαδικασία που καταναλώνει ενέργεια, προκαλώντας πείνα και όχι δίψα. Η μελέτη επαναλήφθηκε σε ποντίκια με τα ίδια αποτελέσματα. 

"Η φύση έχει βρει έναν τρόπο να διατηρήσει το νερό που διαφορετικά θα μεταφερόταν στα ούρα μέσω του αλατιού", δήλωσε ο καθηγητής Friedrich C. Luft, MD, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το αλάτι αρπάζει τα μόρια του νερού στο σώμα και τα αποβάλει με τα ούρα, προκαλώντας στα άτομα δίψα και την ανάγκη να πιούν περισσότερο νερό. Αυτή η μελέτη ανακάλυψε, ωστόσο, ότι το αλάτι αποβλήθηκε μέσω της ούρησης, ενώ το νερό μετακόμισε πίσω στα νεφρά και στο σώμα. Για τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά έχουν συνέπειες για την κατανόηση της ουρίας, που έως τώρα θεωρείται προϊόν αποβλήτων στα ούρα, καθώς και για το πώς ένας οργανισμός επιτυγχάνει ομοιοστασία νερού ή κατάλληλη ισορροπία. Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό τον αινιγματικό μηχανισμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ουρία μπορεί να είναι το κλειδί. 

Tags: 
Όροι: 
Κατηγοριες: