Η πτωχή σε αλάτι διατροφή δεν μειώνει την αρτηριακή πίεση

Για δεκαετίες πιστεύεται ότι το αλάτι κάνει κακό στην υγεία μας αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Διάφοροι παγκόσμιοι οργανισμοί τροφίμων έχουν δαιμονοποιήσει το αλάτι προτείνοντας την δραστική μείωση της κατανάλωσης του στηριζόμενοι σε μια θεωρία που τελικά μπορεί να είναι μύθος.

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018

Στις ΗΠΑ η Υπηρεσία για τα τρόφιμα και τα φάρμακα (FDA) έχει κατατάξει το αλάτι στις επικίνδυνες ουσίες, ενώ το υπουργείο Γεωργίας το θεωρεί υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για την υγεία μας, πάνω από τα λίπη, τα σάκχαρα και το αλκοόλ. Το κέντρο για τον έλεγχο της υγείας (CDC) υποστηρίζει ότι η μείωση κατανάλωσης αλατιού έχει τα ίδια μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία με το κόψιμο του καπνίσματος.

Είναι όμως έτσι; Ας δούμε τα πράγματα με μιαν άλλη ματιά.

Το αλάτι είναι το πιο κοινό μη μεταλλικό ορυκτό στοιχείο, έτοιμο προς κατανάλωση, στον πλανήτη. Θα μπορούσε ένα τέτοιο στοιχείο μέσα στο οποίο κάνουμε μπάνιο, και το οποίο απορροφούμε με όλες μας τις τροφές από την αρχή της ύπαρξής μας να είναι βλαβερό για την υγεία μας;

Οι Ρωμαίοι πληρωνόντουσαν σε αλάτι. Το αλάτι άξιζε το βάρος του σε χρυσό για εξερευνητές της Ευρώπης και της Αφρικής. Ήταν τόσο υπερτιμημένο γιατί από παλιά γνώριζαν ότι κανείς οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό.

Φημισμένοι και καταξιωμένοι ερευνητές δηλώνουν ότι παρ όλο που στην ιατρική διδάχθηκαν ότι το αλάτι σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση, η διατροφή που είναι πτωχή σε αλάτι δεν βελτιώνει σχεδόν καθόλου τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και ότι η μείωσή της δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης αλατιού, αλλά άλλων ορυκτών που ενεργούν στο σώμα.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αλάτι, αλλά στο είδος του αλατιού που καταναλώνουμε. Μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε επιτραπέζιο (κατεργασμένο) αλάτι, η ικανότητα των αρτηριών να μεταφέρουν το αίμα στο σώμα μας μειώνεται για περίπου μια ώρα. ‘Οι έρευνες που έχουν καταδικάσει το αλάτι χρησιμοποιούν κατεργασμένο αλάτι για την πραγματοποίηση των πειραμάτων και όχι το φυσικό θαλασσινό όπως θα έπρεπε’ λένε οι επιστήμονες.

Από την άλλη οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση κατανάλωσης αλατιού οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, και σε μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης που οδηγεί σε πρώιμα στάδια διαβήτη τύπου ΙΙ.

Όροι: 
Κατηγοριες: