Τροφές που μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με μελέτες, μέχρι το 2030 ο αριθμός των γυναικών που θα έχουν διαγνωστεί κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού θα μπορούσε να διπλασιαστεί και να φθάσει τα 3,2 εκατομμύρια. Παρόλο που καμία συγκεκριμένη τροφή δεν μπορεί να προκαλέσει ή να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο, διατροφικές οδηγίες μπορεί να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τον συνολικό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

Οι παρακάτω τροφές θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής γενικά και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ή της εξέλιξης του καρκίνου του μαστού:

  • μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά
  • τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια
  • γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • προϊόντα με βάση τη σόγια
  • τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D όπως τα αυγά, τα ψάρια κρύου νερού και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα
  • τρόφιμα και  μπαχαρικά,  με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως ο κουρκουμάς,  αλλά και ροφήματα όπως το πράσινο τσάι.

Φρούτα και λαχανικά

Μια μελέτη σε περισσότερες από 91.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι ακολουθώντας μια  διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως φυτικά προϊόντα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 15%. Εκτός από τα άλλα οφέλη που έχουν, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων. Σύμφωνα με έρευνες, τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού: σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά , πιπεριές, τομάτες, μελιτζάνες, εσπεριδοειδή, καρότα, μπρόκολο, kale, κρεμμύδια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, φράουλες

Φυτικές ίνες

Παρόλο που η έρευνα για τις φυτικές ίνες και την επίδρασή τους στον καρκίνο του μαστού είναι επί του παρόντος ασαφής, αρκετά αποτελέσματα δείχνουν επειδή οι ίνες υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα και την τακτική αποβολή των άχρηστων ουσιών, βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από τις τοξίνες και περιορίζει τη ζημιά που μπορούν να κάνουν. Δημητριακή ολικής άλεσης και όσπρια περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν επίσης να βοηθήσουν.  

Καλά λιπαρά

Τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται σε ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόρους και ξηρούς καρπούς, αποτελούν άλλη μια ασπίδα προστασίας όπως και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η σαρδέλα και η ρέγγα.

Σόγια

Εκτεταμένες μελέτες τα τελευταία 25 χρόνια έχουν αναγνωρίσει τη σόγια ως μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα, αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, η σόγια αναφέρεται επίσης ότι μειώνει την «κακή χοληστερόλη» και  τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ευεργετικές ιδιότητες αυτών των τροφών

Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα οφέλη για την υγεία των ω-3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν σε ορισμένα ψάρια μπορεί να οφείλονται στην ικανότητά τους να μειώνει τις φλεγμονές, έναν πιθανό παράγοντα που συμβάλλει στον καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ίνες βοηθούν το σώμα να εξαλείψει τα οιστρογόνα. Πολλές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα οιστρογόνα να αλληλεπιδρούν με τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, οπότε τρώγοντας μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία και να επιταχύνει την εξάλειψη των οιστρογόνων. Το β-καροτένιο, που βρίσκεται στα λαχανικά, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου καθώς παρεμβαίνει και αυτό στη διαδικασία ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Όροι: 
  • ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡA ΟΞΕΑ
Γλωσσαρι
Κατηγοριες: