Πώς να καλλιεργήσετε τομάτες στην βεράντα σας
Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 ποικιλίες τομάτας από τις οποίες οι περισσότερες δεν υπάρχουν σήμερα και τη θέση τους έχουν πάρει τα υβρίδιά της . Η διατροφική αξία της τομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Επίσης περιέχει λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση.
Η τοματιά είναι ένα μονοετές φυτό το οποίο μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις τα τρία μέτρα ύψος. Για την καλλιέργειά της υπάρχουν δύο τρόποι:
Ο πρώτος είναι να αγοράσουμε σπόρους τομάτας σε φακελάκι και να τους σπείρουμε σε ποτηράκια μιας χρήσεως ή ειδικά κυπελλάκια (σπορεία). Η σπορά γίνεται τέλος Μάρτη ή αρχές Απρίλη σε μέρος που να μην πιάνει κρύο. Αν θέλουμε να έχουμε παραγωγή τομάτας μέχρι αργά το φθινόπωρο, ή για όσο κρατούν οι ζέστες, καλό θα ήταν να μην φυτέψουμε όλους τους σπόρους ταυτόχρονα αλλά να αφήσουμε κενό μίας ή δύο εβδομάδων. Τα πρώτα φυτά που θα φυτέψετε θα φτάσουν σε ύψος περίπου 10 εκατοστών πάνω από το χώμα και θα βγάλουν τα πρώτα φύλλα. Όταν παρατηρήσετε τουλάχιστον δύο ολοκληρωμένα και υγιή φύλλα στο φυτό (κατά τον Μάιο), θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση στην γλάστρα, τη ζαρντινιέρα, ή στο έδαφος.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να αγοράσουμε έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση. Μετά την μεταφύτευση τα φυτά πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 50 εκατοστά μεταξύ τους.
Και στις δύο περιπτώσεις, τα φυτά μας πρέπει να βρίσκονται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.
Για να αναπτυχθεί το φυτό θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα στήριξής του με καλάμια. Όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίζουμε στο καλάμι το ανεπτυγμένο ‘κλαδί’, ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα. Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Όταν φανούν τα άνθη μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δούμε ότι η τοματιά μας γέμισε με πράσινες τομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα.
Όταν οι τομάτες γίνουν κόκκινες τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα για να έχουμε 100% καθαρές τομάτες και να θειαφίζουμε στα φύλλα για να προλαμβάνουμε τυχόν ασθένειες.
Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από τις τομάτες μας ώστε να καλλιεργήσουμε νέα φυτά, αφήνουμε 2 καρπούς επάνω για να ωριμάσουν πάρα πολύ. Στη συνέχεια τους βάζουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν, αφαιρούμε τους σπόρους και τους αφήνουμε και αυτούς να στεγνώσουν στον ήλιο για 2 μέρες.